Actionkamera GoPro är kanske det mest berömda exemplet men det finns flera konkurrenter som också låter dig fästa en videokamera på kroppen. Med till exempel Sonys AS100V går det att sända videoströmmen live till nätet.
Actionkamera GoPro är kanske det mest berömda exemplet men det finns flera konkurrenter som också låter dig fästa en videokamera på kroppen. Med till exempel Sonys AS100V går det att sända videoströmmen live till nätet.

Teknikjättarna nöjer sig inte längre med att finnas i din mobil och din dator. Nu vill de ta steget in i dina kläder. Därför blir 2014 året då vi klär oss i teknik från topp till tå.

Smarta glasögon

Google har definitivt släppt de mest kända smarta glasögonen, men det finns flera glasögon som är smarta på ett eller annat sätt. Inom spelvärlden är Oculus Rift, ett par VR-glasögon mest berömda. Men även Sony har lanserat en VR-modell med Project Morpheus.

Hövding.

En inbyggd airbag i halsduken kan vara en idé för den som inte vill förstöra frisyren med cykelhjälm. Svenska uppfinningen Hövding har dessutom visat sig vara en väldigt trafiksäker lösning. Säker, men dyr.

Narrative Clip

Den här svenska, lilla kameran är tänkt att bäras på valfritt plagg och fästs, som namnet antyder, med en klämanordning. Det finns utländska utmanare, till exempel Autographer som enklast bärs i halsband runt halsen.

Smarta armband.

Sonys satsning på träningsarmband heter Smartband, men precis som för Android Wear tänker sig Sony fler användningsområden. Inuti Smart band sitter Core, en liten sensor som även går att placera i andra accessoarer. Även LG och Samsung släpper träningsarmband i år. Sedan tidigare har även Nike en modell, liksom populära Fitbit.

Galaxy Gear 2

Tills det att Apple släpper sin beryktade smarta klocka kommer troligtvis Samsung att ha den mest berömda, eller åtminstone mest marknadsförda, modellen på marknaden i Galaxy Gear. Men här finns oräkneliga utmanare, och fler lär de bli under året då just smarta klockor är den första plattform som Android Wear har stöd för.

Mollii

Den här dressen har inbyggd elektroterapi som stimulerar musklerna hos bäraren. Den används inom neurorehabilitering för personer med exempelvis cerebral pares, multipel skleros, Parkinsons sjukdom eller stroke. Dressen har tagits fram i samarbete med Smart Textiles vid Högskolan i Borås.

MBody

Denna finska uppfinning utgörs för nuvarande av ett par shorts med ett antal sensorer som skickar information om din träning till surfplattan eller mobilen. Så får du veta precis hur musklerna jobbar under träningspasset och kan därmed anpassa dig om du på något sätt tränar fel.

Mi.Mu Glove

Dessa musikhandskar har tagits fram av musikern Imogen Heap och kan användas för att kontrollera och spela musik. Hon använder själv en version, men ett Kickstarterprojekt ska göra att de massproduceras.

Mi.Mu Glove

Dessa musikhandskar har tagits fram av musikern Imogen Heap och kan användas för att kontrollera och spela musik. Hon använder själv en version, men ett Kickstarterprojekt ska göra att de massproduceras.

Smarta klockor, smarta armband, smarta glasögon. För varje dag som går kommer det bara fler prylar som även fungerar som accessoarer eller klädesplagg. Varför den kroppsnära tekniken tycks explodera just nu har en naturlig förklaring.

– Bärbar teknik har framtill de senaste åren varit lite skrymmande. Nu har vi kommit till ett läge där den är nästintill osynlig. Det skapar också en möjlighet att via mode skapa intressanta uttryck, säger Leif Sandsjö, forskare vid Högskolan i Borås, där forskningsmiljön Smart Textiles tar fram just smarta kläder.

– Processorkraft är så miniatyriserad att den kan finnas i en klocka. Mobiltelefonen är i sig ett kraftpaket som vida överstiger det som fanns i en persondator när den slog igenom.

Därför är det kanske inte heller så konstigt att Google precis valt att lansera Android Wear, en sorts klädmärke för nördar. Deras smarta glasögon har hittills burits av en utvald skara teknikindivider världen över, som fått smeknamnet ”Explorers”. Men med Android Wear har sökjätten skapat en ny typ av mobilt operativsystem som både tekniktillverkare och modeskapare kan använda i sina olika produkter.

– Med de här nya möjligheterna är det egentligen bara fantasin som sätter gränserna. Det finns jättemånga kreativa människor som sitter och tänker på vad de skulle vilja ha för produkter. Den nya tekniken gör det enklare att förverkliga idéerna, säger Leif Sandsjö.

Ett område där det länge funnits bärbara teknikprylar, och där utvecklingen nästan går som snabbast, är sportindustrin. Det är just olika typer av träningsarmband som flera teknikjättar nu satsar på, däribland Samsung, LG och Sony.

– Det finns många anledningar till att det händer fort inom sportområdet. Som idrottsutövare eller motionär vill du gärna ha ett hjälpmedel som gör att du blir bättre snabbare. Det finns ett sug efter nya produkter.

Smarta kläder kan även användas inom olika nischade branscher, där det exempelvis behövs särskilda skyddskläder eller inom vården, där kläderna kan fungera i rehabiliterande syfte. Men för att tekniken ska få ett genomslag hos den breda massan krävs en motsvarighet till en ”killer app”. En produkt som är tillräckligt användbar för att bli en storsäljare.

Och det behöver inte vara just de stora modehusen eller elektronikföretagen som skapar den. Enligt Leif Sandsjö handlar det snarare om att hitta en tillräckligt tilltalande lösning.

– De som har förutsättningar att slå är de som kombinerar god funktion med god design, något som är kul att använda och som bidrar till min identitet. Har man lyckats träffa båda områden, så har man sannolikt en attraktiv produkt.

Skyltarna som organisationen ”Stop the cyborgs” skapat åt den som vill förbjuda Google Glass.

Cyborghatare vill stoppa Googles glasögon

Sedan Googles glasögon blivit vanligare i USA höjs flera röster för att stoppa tekniken. På flera restauranger är så kallade ”glassholes”, en nedsättande benämning på bärarna, redan oönskade. Organisationen ”Stop the cyborgs”, med säte i London, har skapat förbudsskyltar som de erbjuder gratis till krogar som vill stoppa de smarta glasögonen.
– Om det bara är några få nördar som har dem så är det ett nischat verktyg och då tror jag inte det är ett problem, säger en medlem i organisationen, som bara kallar sig Adam, i en intervju med tekniksajten Arstechnica.
– Men om plötsligt alla bär det och det blir lika vanligt förekommande som mobiler – så kan du förstå att det blir väldigt påträngade väldigt fort.

Med glasögonen är det möjligt att spela in videoklipp och ta bilder vilket ”Stop the cyborgs” menar är integritetskränkande för omgivningen. På sin sajt skriver de även att det inte är specifikt Google Glass som är problemen utan all ny bärbar teknik med möjlighet att ta upp ljud och bild.
– I nästa generation, när batteritiden är bättre och det finns appar som kan känna igen ansikten – kanske ropar vi ”varg” lite för tidigt – men vad händer när det kommer fler konkurrerande produkter, säger Adam till Arstechnica.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset