Barbiedockornas skeva kroppsideal har kritiserats i åratal och nu har äntligen en förbättring skett. Barbie slipper högklackat.

Tack vare en ny design tvingas Barbie inte längre gå runt i högklackat. Vristen på de senaste dockorna är rörbar och kan ställas om så att dockorna kan ha låga skor.

►LÄS MER: Mamman sminkar om dockorna – så de ser ut som vanliga barn

Barbie har hunnit fylla 56 år men först nu slipper hon gå runt i högklackat. Världen över rapporteras det om den nya designen på dockorna. Den nya dockan kommer dessutom med 8 olika hudtoner, 14 olika ansiktsformer, 18 ögonfärger, 22 frisyrer och 23 hårfärger, skriver Cosmopolitan.

Några större förändringar i kroppsformen har dock inte skett hos de nya dockorna.

Metro har tidigare skrivit om svenska Julia Taube, som i protest mot Barbie valt att skapa ett eget dockmärke, Myidolls, med större variation. Hon är positiv till att Barbie-tillverkaren Mattel nu vågat förändra dockorna.

– Jag tycker verkligen det är kul för dem. De ser fina ut och det är bra att de ser olika ut med olika ansiktsform, säger hon till Metro.

– Sedan tycker jag de kunde ha passat på att göra något åt kroppen. Om de bara lagt på någon millimeter om året så hade ingen märkt något, men det hade gjort stor skillnad i slutändan.

Att Barbie nu slipper sina högklackade skor uppskattar hon också.

– Det blir mer lekmöjligheter än om hon bara ska stå på tå, men de kunde väl kanske ha passat på att göra fötterna lite större också, säger hon.

► LÄS MER: Trebarnsmamman Julia, 35, tillverkar könsneutrala dockor

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Nöje