Det är som att jag alltid förväntar mig att någon ska såga mina feelgoodboktips, skriver Anette Helgesson.
Det är som att jag alltid förväntar mig att någon ska såga mina feelgoodboktips, skriver Anette Helgesson.

Ofta anses litteratur som är svårtydbar och svårmodig som lite finare än mer lättlästa böcker som lämnar en med ett ljusare sinne. Det är som att feelgood och annan litteratur som traditionellt förknippats med kvinnor per automatik får lägre status, skriver Anette Helgesson.

Skärp dig! Får jag säga till mig själv. Varför hamnar jag alltid i försvarsställning när ämnet feelgoodlitteratur kommer på tal? Det är som att jag alltid förväntar mig att någon ska såga mina feelgoodboktips? Här och nu slutar jag att försvara min litterära smak. Vem har för övrigt rätt att värdera andras läsning? För mig är feelgoodromaner sådana som ger en härlig känsla av att livet är stort, att mänskligheten är i grunden god. Feelgoodromaner får gärna vara skrivna med humor och även innehålla ett stänk svärta. Ofta anses litteratur som är svårtydbar och svårmodig som lite finare än mer lättlästa böcker som lämnar en med ett ljusare sinne. Det är som att feelgood och annan litteratur som traditionellt förknippats med kvinnor per automatik får lägre status.

►LÄS MER: Debatt: Genom att förminska oss slipper ni diskutera strukturella problem

På 1700-talet ansågs kvinnors läslust som något negativt. Kvinnliga romanläsare beskrevs som om de glufsade i sig berättelser, liksom bakelser och att de drevs av en slags svulstig läshunger. Att en kvinna hängav sig åt läsning ansågs rent utav osunt och nästan lite vulgärt. Det där känner vi igen, eller hur? Feelgood, chick-lit och romance anses av många vara något som mindre begåvade kvinnor slukar i osund fart och mängd. Nästan som att de skulle kedjeröka. De flesta läsande män däremot, beskrivs oftast som kunniga och intellektuella. Det är så orättvist!

Vågar vi hoppas på en snar förändring för feelgoodgenren och fler läsande män överhuvudtaget? Det som har betraktats som typiskt kvinnligt och manligt har ju varierat över tid. Ofta har kvinnliga yrken, som till exempel att mjölka kor, snabbt tagits över av män när tekniken förändrat arbetsuppgifterna och gjort yrket mindre tungt. (Det ännu konstigare om man betänker att muskelkraft vanligtvis brukar kopplas till manlighet.) Mer teknik och fler män inom ett yrke och vips så höjs yrkets anseende. Det är så typiskt!

►LÄS MER: Debatt: ”Varför stod du inte i kvinnozonen?” kommer att bli det nya ”varför hade du så kort kjol?”

I dag har kvinnor som grupp, en högre utbildningsnivå än männen, men ändå består löneskillnaderna mellan könen och de flesta toppjobben innehas av män. “– En tes är att makten flyttar från högre utbildning nu när kvinnorna har den, och att andra, mer informella meriteringssystem blir gällande. Att bevara privilegier och makt är en central del av manlighetens historia”, säger professor Ulf Mellström, professor vid Centrum för genusvetenskap vid Karlstads universitet.

Jag anar ett uppsving för feelgoodgenren. På topplistorna hittar vi numera flera feelgoodromaner. Tidigare har det, med några få undantag, mest varit kvinnliga författare som skrivit feelgood. Nu när författare som Fredrik Backman och Jonas Jonasson röjt väg, har fler män upptäckt och börjat gilla genren – och vad ser vi då? Genren har fått en högre status. Eller om man vänder på det: återigen har kvinnor odlat mark, som män får skörda. Kanske måste vi använda omvänd psykologi för att höja statusen på fler genrer och områden.

Få se nu… Barn- och ungdomslitteratur skulle behöva sig en skjuts, detsamma med skol- och folkbibliotek. Så det är bara att sätta igång killar!

Anette Helgesson, Feelgoodbibliotekarien 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset