Metrointervjun ”Net” tog Facebook till Sverige

Under hans ledning erövrade Facebook världen. Nu ägnar sig svenske Netanel Jacobsson åt att hitta nästa stora IT-trend.

Jacobsson vill inte säga varför han nyligen lämnade Facebook, men är kritisk mot att nätverkssajten förbjudit ammande mammor, men blundar för hets mot folkgrupp.
Själv konverterade Malmösonen för många år sedan till judendomen och bytte då förnamn från Magnus till Netanel. Hans israeliska fru kallar honom för Net. Som en av Twitters första användare fick Jacobsson därför det avundsvärda användarnamnet: twitter.com/Net
Hur fick du jobbet på Facebook?
– Jag fick ett mejl från (Yahoogrundaren) Jerry Yang, som undrade om jag ville träffas och prata om ett jobb på Yahoo, och då åkte jag förstås till Silicon Valley. Men jag tänkte att när jag ändå skulle dit borde jag ordna lite fler möten. Jag hade några kompisar på Facebook, och de sa att deras chef ville träffa mig. Det blev flera intervjuer och till sist en med Mark (Zuckerberg, grundaren). Yahoo är ett bra företag, men ett erbjudande att jobba på Facebook år 2007 är inte något man tackar nej till.
Hur lyckades du få sådana bra kontakter i Silicon Valley?
– Jag bloggade väldigt tidigt och har alltid nätverkat mycket. Många känner till min inblandning i ICQ och mitt kinesiska företag, Maxthon, eftersom Google har investerat i det. Efter några år i London och senare i Israel blev jag mycket utåtriktad och insåg det stora värdet i att aktivt nätverka.
Varför slutade du på Facebook?
– Jag gick med i företaget i ett väldigt expansivt skede. Ett år på Facebook är som ett hundår i erfarenhet, och jag tycker mest om att jobba med företag i uppbyggnadsfasen.
Facebook har anklagats för att inte stoppa hatfulla grupper på sajten. Stämmer kritiken?
– Facebook är ingen regering, så den behöver inte stoppa något så länge grundlagen tillåter det. Paradoxen är att Facebook har förbjudit bilder av ammande mammor men inte vidtar några åtgärder mot användare som förnekar Förintelsen och sprider hatpropaganda. Facebook kunde ha gjort som Ebay och Yahoo och  förbjudit hets mot folkgrupp. Det tycker jag är fel. Det handlar inte om yttrandefrihet utan om att motverka hat.
Vilka jobbar du med nu?
– Jag är rådgivare åt Aurora Feint, den största mobila sociala plattformen för Iphone mobile games. Jag sitter också i bolagsstyrelsen för P1.CN, ett socialt nätverk för unga framgångsrika kineser.
Vad blir nästa stora hit på internet?
– Mobile social gaming, sociala plattformar som Twitter och Facebook men på mobilen. De hjälper folk att upptäcka nya spel. En annan trend är realtidswebben, alltså information som handlar om att dyka in i vad som händer i nutid. Det är ungefär som att delta i eller tjuvlyssna på samtal i kaféer och barer. Twitter har redan förändrat nyhetsrapporteringen. Det sker inte i 100 procent realtid, men det är mycket nära.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Nättrend