Klockan 02 i natt ställer man om klockan till 03.
Klockan 02 i natt ställer man om klockan till 03.

Att vi går mot ljusare tider har nog inte undgått många, men med att solen syns fler timmar om dygnet kommer också den årliga sommartiden. I natt är det återigen dags att ställa om klockan – en timme framåt.

I natt klockan 02 ställs tiden fram en timme och blir istället 03. För den som sover så går det lika bra att ställa om på söndagsmorgonen, den som är ute i krogsvängen får däremot gå hem en timme tidigare.

 

 

►LÄS MER:  Förslaget: Sommartid året om

Det är inte alla som är säkra på hur man tänker när man ska ställa om sin klocka. Har man en smartphone är det en bra riktlinje eftersom uppdateringen av tid där sker automatiskt, men för att manuellt fixa med övriga klockor finns ett tips.

Ett enkelt knep för att komma ihåg om du ställer tiden en timme framåt eller bakåt är att tänka på sommaren. Du ställer fram klockan när du ser fram mot sommarens ljusa dagar. Tvärtom när det växlar till vintertid, då ställer du tillbaka för att du minns sommarens ljusa tid.

►LÄS MER:  Forskare: Att ställa om klockan är som samhällspåtvingad jetlag

Att växla årets tid mellan två perioder görs för att öka antalet ljusa timmar om dagen. Inför sommaren ställer man fram klockan en timme och inför vintern tillbaka. När det är dags för sommartid får man därför sova en timme kortare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset