Under torsdagen lämnade Adam Tensta TV4:s morgonsoffa efter att de inte tagit avstånd från YouTube-profilen Louise Andersson Bodin som tidigare medverkat i programmet. För Metro berättar nu Louise om sitt perspektiv och om hatet hon har mottagit.

Under torsdagen skulle rapparen Adam Tensta medverka i TV4:s nyhetsmorgon för att prata om sitt nya album ”The Empty”. Efter att samtalet kom in på TV4:s bokning av Youtube-profilen Louise Andersson Bodin, som uttalat sig rasistiskt på Youtube, valde han att lämna soffan. I den omtalade videon "#Negerbög" säger Youtubeprofilen bland annat att "negrer" är ett folkslag och försvarar användningen av ordet.

I samband med sitt deltagande skrev Adam Tensta en debattartikel i Aftonbladet om hur TV4 normaliserar rasism genom bokningen av Louise Andersson Bodin och hur han anser att detta inte går ihop med TV4:s paroll Nollrasism. Detta har i sin tur lett till en stor mediedebatt.

Adam Tensta har hyllats av många kändisar och privatpersoner för sitt ställningstagande. "Adam Tensta står upp mot normaliseringen av rasism. På bästa tänkbara sätt. Obegripligt att TV4 inte bett om ursäkt”, Twittrade sångerskan Malena Ernman. Även skådespelaren Bianca Kronlöf stämde in i hyllningskören: "Du gjorde precis det här till en fantastisk stark och kampfylld dag! Tack!!", twittrade hon till Adam Tensta.

Men artisten har också kritiserats av bland annat Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson för att befästa ” föreställningen om strukturell rasism” som farlig.

Under fredagen publicerade Louise Andersson Bodin själv en video på sin Facebooksida där hon ger sin syn på saken och som i skrivande stund fått över 3 500 delningar.

– Jag sa att negrer är ett väldigt fint folkslag med fantastiska människor och för att jag blandade in folkslag är jag en jävla rasist, säger Louise på Facebook om den nu nedtagna videon.

► LÄS MER: Adam Tensta lämnar TV4-studion i protest: "TV4 borde ta sitt ansvar"

När Metro pratar med Louise berättar hon att hon mött både mycket hat och stöttande ord det senaste dygnet.

– Jag blir mordhotad, jag får läsarkommentar om hur jag bokstavligen ska bli våldtagen och hur mycket kuk jag ska. Men efter filmen jag nu la ut får jag bara stöd. Det är folk som ringer och skriver, säger hon till Metro.

Louise säger till Metro att det inte finns något rasistiskt i henne, men att hon fattar att det hon sagt är fel.

– Hela den här grejen jag utsätts för nu är så många grejer värre än det jag har gjort. Jag är rädd idag. Jag känner mig inte trygg i det här hemmet. Det skrämmer mig att människor kan vara så onda. Det här kommer jag att få leva med hela mitt liv. Jag heter inte Adam Tensta och är inte känd, jag heter Louise och bor i Grums.

Under fredagen skrev journalisten och krönikören Joakim Lamotte en debattartikel där han menar att n-ordet i vissa sammanhang, framför allt utanför Stockholm, inte är ett konstigt ord, och att ”udden borde riktas mot riktiga rasister”, någonting Louise håller med om.

– Skulle de komma hit en helg och vara med på en riktigt bonnfest här ute skulle hela Värmland klassas som rasister. Det jag försökte förklara i min nya video är att Grums inte är som Stockholm, här lägger vi tid på vilka vi är och skiter i vad Stockholm har för nya regler, säger hon till Metro.

Metro har sökt Adam Tensta.

Uppdatering:  TV4 avsutar nu sitt samarbete med Louise Andersson Bodin, som skulle ha medverkat i det kommande programmet "Spring", rapporterar Aftonbladet.

 


► LÄS MER: Kändisarnas stöd till Adam Tensta: "Står upp på bästa tänkbara sätt"

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset