Vattkoppor börjar med feber och värk i kroppen innan man får röda prickar som blir kliande, vätskefyllda blåsor. 
Vattkoppor börjar med feber och värk i kroppen innan man får röda prickar som blir kliande, vätskefyllda blåsor. 

Just nu utreds om vaccin mot vattkoppor ska erbjudas gratis till alla barn i Sverige. ”Utredningen är i full gång”, säger Adam Roth, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.

Mellan 300 och 400 barn – många med svår sjukdom som försvagar deras immunsystem – läggs årligen in på sjukhus på grund av vattkoppor. Folkhälsomyndigheten utreder därför om vattkoppsvaccin ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet som erbjuds gratis till alla barn i Sverige, som SVT var först med att berätta.

– Folkhälsomyndigheten kommer sammanställa ett kunskapsunderlag och ett beslutsunderlag till Socialdepartementet. Det är sedan regeringens beslut, säger Adam Roth, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER: Så känner du igen de vanligaste barnsjukdomarna

Vaccin mot vattkoppor bedöms

Vaccinet har funnits sedan 1970-talet och i länder som Japan, USA och flera europeiska länder ingår vaccinering mot vattkoppor för barn.

I Sverige ges vaccinet till särskilda medicinska riskgrupper och vill man annars bli vaccinerad får man betala. Det finns även föräldrar som ordnar så kallade vattkoppskalas för att se till att barnen har haft sjukdomen och därmed slipper att drabbas som vuxna eftersom man bara kan få vattkoppor en gång.

LÄS MER: Elva åkommor som kan drabba ditt barn – då du måste vabba

Olika faktorer

Ett beslut om ett nationellt vaccineringsprogram tas utifrån 13 olika faktorer. Bland annat ska vaccinet vara säkert och etiskt försvarbart och kostnader för sjukdagar och sjukhusvård ställs mot kostnader för en allmän vaccinering. Man tittar även på vilka målgrupper som finns, om vaccinet är lämpligt att kombineras med övriga vacciner, allmänhetens acceptans av vaccinet och vilka andra åtgärder eller behandlingar som kan ges som alternativ.

– Expertgrupper håller på att sammanställa kunskapsunderlag av olika aspekter av vaccination. Enligt smittskyddslagen måste vaccinationen uppfylla tre kriterier för att kunna ingå i nationella vaccinationsprogram: den måste effektivt skydda mot sjukdomsbörda, samt vara samhällsekonomiskt och etiskt gångbart, säger Adam Roth.

Utredningen ska vara klar i år.

LÄS MER: Håll dig frisk under vabruari – så smittar de vanliga sjukdomarna

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset