Kocken Gunnar Frykfors tipsar om hur man piffar upp falukorven och blodpuddingen.
Kocken Gunnar Frykfors tipsar om hur man piffar upp falukorven och blodpuddingen.

Den ekonomiska krisen är här, men lågprismat behöver knappast betyda tråkigt. Gunnar Frykfors, kock, tipsar om de bästa matkapen.

Falukorv & makaroner – Gör en ugnsgryta med korv och potatis omlott. Ta med grönsaker och häll i en skvätt rött vin som finns kvar från helgen.
 

Blodpudding – Gör egna rårörda lingon med lingon som du, eller en släkting plockat. Stek upp äpplen och rösti. Många skänker bort äpplen, sök på nätet.

Gröt – Hacka ner äpplen och krydda med kanel. Gör även en egen müsliblandning av nötter att toppa gröten med.

Nu byts entrecôte och oxfilén ut mot gröt och falukorv. I alla fall om man läser branschorganisationen Livsmeldelsföretagens senaste konjunkturprognos som visar att vi börjat välja lågprisprodukter för att klara av höstens finanskris.

Men enligt kocken Gunnar Frykfors går det att få till en lyxmiddag utan att blotta hela plånboken.
– Vill man gå ner i pris så köp stora stycken i stället för färdigstrimlat kött. Fråga även charken om de har något som ligger, ofta kan man få bättre pris, säger han.

Om inte produkterna håller bra kvalitet tycker han det är självklart att man ska våga pruta.
– Även om en grönsak ser halvdålig ut kan den vara bra, ofta kan du få den billigare och samtidigt tänka på miljön då produkten kommer till användning i stället för att slängas, säger Gunnar Frykfors.

Ett annat tips är att köpa sämre köttstycken och lägga dem i marinad under natten så det blir mört. Gunnar Frykfors tycker även att man ska samla ihop ett gäng och åka utanför Stockholm för att handla, där är priserna billigare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset