Tjuvarna har specialiserat sig på att slå mot bilar medan ägarna besöker sina anhörigas gravar.
Tjuvarna har specialiserat sig på att slå mot bilar medan ägarna besöker sina anhörigas gravar.

När du besöker din anhörigas grav slår tjuvarna till. På en månad har Kvibergs kyrkogård i Göteborg drabbats av åtta bilinbrott. Kyrkogårdsförvaltningen uppmanar därför alla sina besökare: ”Lämna aldrig värdesaker synligt.

Polisen i Göteborg har på senaste tiden fått in flera anmälningar bilinbrott vid kyrkogårdar. Nu varnar både polisen och kyrkogårdsförvaltningen för de fräcka tjuvarna som har specialiserat sig på att slå mot bilar medan ägarna besöker sina anhörigas gravar.

Kvibergs kyrkogård, som är norra Europas största kyrkogård, har haft åtta polisanmälda bilinbrott mellan 17 maj och 15 juni, rapporterar GP.

Metro har tidigare skrivit om Sonja Bläsberg, 86, och hennes dotter som blev bestulna på hela semesterkassan när Sonja skulle besöka sin makes grav tidigare i juni.

– Det var väldigt obehagligt, man tror inte att det här kan hända, sade Sonja till Metro.

LÄS MER: Sonja, 86, besökte makens grav – bestals på allt

Enligt polisen i Göteborg blir det allt vanligare att tjuvar slår till på platser där bilar ställs kort tid: på begravningsplatser, förskolor, köpcenter och idrottsanläggningar.

– Många ser bilen som ett värdefack vilket är det är ett problem eftersom den inte är ett säkert förvaringsutrymme, säger Mikael Efraimsson, inspektör vid Göteborgspolisens brottspaningsenhet till Metro.

I Stockholm har polisen inte sett någon ökning av bilinbrott vid just kyrkogårdar, däremot ökar alltid bilinbrotten på sommaren fram till årets topp i juli – då staden svärmar av turister och evenemangsbesökare.

– På parkeringsplatser där man ställer av bilen för att ta en färja till Finland eller skärgården slår tjuvarna ofta till. De slår sönder en ruta och sedan går det väldigt fort, de tar vad de vill ha och sticker, säger Jan-Olov Lundgren, stationsbefäl på Citypolisen i Stockholm till Metro.

LÄS MER: Polisen varnar för nya ficktjuvar – här är deras metoder​

Förra året anmäldes 52 000 fall av inbrott i bilen i Sverige. För att minska risken att bli bestulen gäller det att gömma alla synliga värdesaker eller ta dem med sig när man parkerar bilen.

– Att ha telefon och dator liggandes framme som många gör är att bjuda in till inbrott. Att ställa sig på en plats där man har översikt är därför alltid att föredra, säger Jan-Olov Lundgren.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott