Bloggare och twittrare var bland de hetaste jobben på den amerikanska arbetsmarknaden 2009, enligt en trendbarometer.
– Sociala medier ingår i dag i begreppet social kompetens, säger jobbexperten Charlotte Rudenstam.


Sajten Indeed går igenom tusentals jobbsajter för att spana efter hur vanligt förekommande olika ord och fraser är. Listan över mest populära ord visar hur sociala medier fullkomligt exploderat på jobbmarknaden 2009. Halva tio-i-topp-listan har att göra med sociala medier.

Twitter toppar listan över jobbtrender. I januari 2009 efterfrågade knappt 100 000 annonser twitterkunskap – vid slutet av året var siffran över en miljon. Samma utveckling kan ses för så kallad molntjänster – ett sätt att använda datorkraft och lagring på nätet i stället för i din hårddisk.

2009 var även året då Iphone slog igenom brett med 10 miljoner nedladdade applikationer – varje dag. Det gjorde att Iphone blev det tredje snabbast ökande trendordet.

Men det är inte bara medier som skulle bli mer sociala under 2009. "Ansikte mot ansikte" var också ett modeord i jobbannonserna. De sociala nätverket ersätter alltså inte det sociala livet – tvärtom är de två sidor av samma mynt.

–  Jag tycker inte alls det är konstigt att båda trenderna ökar.  Genom att vara aktiv i sociala medier visar du att du har social kompetens, säger Charlotte Rudenstam, författare och jobbcoach på Encourager.

Om man ska tro Indeeds ranking har företagens sociala ansvar också ökat 2009. På femte plats över fraser som ökar mest hittar vi "Corporate Social Responsibility" – företagens samhällsansvar.

De här var de snabbast ökande jobbtrenderna under 2009, enligt Indeed.com

1. Twitter


2. Cloud Computing – (Molnteknologi)


3. iPhone


4. Facebook


5. Corporate Social Responsibility – (Företagens samhällsansvar)


6. Blogger – (Bloggare)


7. Pediatrician (Barnläkare)


8. Hospitalist (Läkare som tar hand om patienter på sjukhus)


9. Social Media (sociala medier)
10. Speech Language Pathologist (Språkterapeut)

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset