Johan Borg bor i hyresrätt och skulle aldrig vilja byta boendeform.
Johan Borg bor i hyresrätt och skulle aldrig vilja byta boendeform.

Hyresrätten ökar i popularitet. Bland de yngsta och äldsta vill var femte hyra sin bostad, enligt en ny undersökning. Nu öppnar regeringen för sänkt skatt på hyresrätter, vilket kan leda till ett ökat byggande.

Hyresrätten som boendeform blir allt mer populär. 13 procent av svenskarna vill helst hyra sitt hem, två procentenheter mer än förra året. Det är framför allt på bekostnad av villan och radhuset som hyresrätten vinner mark, enligt en ny mätning som Demoskop har gjort på uppdrag av SEB. Bland de yngsta och äldsta vill hela var femte bo i hyresrätt.

Gunilla Nyström, privatekonom på SEB, tror att det kan vara starten på en trend där fler kommer att slåss om hyresrätterna.

– Det hänger samman med hur det går med bostadsrätts- och villapriserna. Om de fortsätter att sjunka under 2012 tror jag att fler kommer att välja hyresrätt i 2013 års mätning, säger Gunilla Nyström. 

Hyresrätten framstår ju som allt mer attraktiv och som ett tryggare alternativ.
Framöver kan hyresrätten dessutom bli billigare eftersom slopad fastighetsskatt kan bli verklighet när nya skatteförslag ska tas fram, skriver tidningen Hem & Hyra. Regeringen har beordrat en utredning som presenteras inom kort.

– Man ska titta på vissa skattefrågor som rör hyresrätter, säger Niklas Wykman (M), politisk sakkunnig på Finansdepartementet, till Hem & Hyra.

Anders Lago, ordförande för bostadsorganisationen HSB:s Riksförbund, tror att skattesänkningar skulle öka produktionen av hyresrätter.

– Det är bra att detta ses över. Nästan alla dagens bostadssubventioner går till dem som äger sin bostad. Hyresrätten får inte ta del av någonting, säger Anders Lago.

Bygg- och fastighetsföretaget NCC välkomnar också eventuella skattelättnader:

– För att stimulera hyresrätten är sådana förslag bra. Men på lång sikt måste man även få en effektivare hantering och enhetliga regler, säger Peter Svensson, vd på NCC Boende.

Ser bara fördelar med att hyra

En av många hyresgäster som aldrig skulle vilja byta boendeform är vårdarbetaren Johan Borg, 45, från Stockholm. 

– I hyreshuset där jag bodde förut har man ombildat till bostadsrätter nu. Jag blev i princip bortkörd, bara för att jag var emot ombildningen, säger Johan.

– Nu bor jag i en hyresfastighet som inte kan ombildas och det känns väldigt skönt. Jag ser bara fördelar med att bo i hyresrätt. Problemet är att många människor inte vet om allt som de faktiskt kan göra i hyreshus.

Den enda nackdelen som Johan nämner med hyresrätt är att hyrorna höjs, men detta menar han att man kan jobba med genom en stark hyresgästförening.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset