Byggbranschen ligger långt efter andra branscher när det gäller mångfald och jämställdhet. Men det görs också försök att förändra situationen. ”Att öka mångfalden och inkluderingen är affärskritiskt för oss”, säger Pia Höök på Skanska.

Alamy

Byggbranschen vill bryta machokulturen.

Byggbranschen ligger långt efter andra branscher när det gäller mångfald och jämställdhet. I stället råder ofta en machokultur som får både män och kvinnor att byta jobb eller lämna branschen helt, vilket leder till kompetensbrist. Det visar undersökningar från organisationen Byggcheferna.

►LÄS MER: Snälla chefer får mer effektiva anställda

Men det görs också försök att förändra situationen. Ett företag som arbetar aktivt med frågorna är Skanska. 

− Branschen måste arbeta gemensamt för att skapa en mer inkluderande kultur och lika villkor. Sånt tar tid, men jag är övertygad om att det går på sikt. Att öka mångfalden och inkluderingen är affärskritiskt för oss, säger Pia Höök, ansvarig för mångfaldsfrågor på Skanska. 

►LÄS MER: Här är branschen som skriker efter personal

Carina Johansson är snickare på Skanska och koordinator för företagets kvinnliga nätverk. Hon
är ofta ensam kvinna på jobbet, och ser ett mönster
i hur hon blir bemött.

►LÄS MER: Så blir du en drömanställd

− Det finns en ständig tendens att män vill bestämma åt en. ”Nej, det orkar inte hon!” får man ofta höra. Men jag har aldrig varit med om att jag orkat sämre än någon annan på ett bygge. Alla är underbara kollegor och människor, men varje liten särbehandling av obetänksamhet eller missriktad välvilja gör att självförtroendet minskar, säger hon till Fokus Skanska.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset