" De lagrar inte bilden."
" De lagrar inte bilden."

I ett nytt pilotprojekt som just nu äger rum i Australien uppmanas Facebookanvändare att skicka sina nakenbilder till företaget. Detta för att företaget ska kunna blockera bilderna från att publiceras på företagets tjänster.

Metro kunde tidigare i april berätta om att Facebook utvecklat nya verktyg för att motverka spridningen av så kallad hämndporr, alltså sexuella bilder som sprids utan samtycke från personerna de föreställer.

Nu ber Facebook, i ett samarbete med australienska myndigheter, sina australienska användare om deras nakenbilder, rapporterar Gizmodo.

Privatpersoner som är rädda att deras nakenbilder ska läcka uppmanas att fylla i ett formulär hos Australiens e-säkerhetskommissionär där man besvarar en serie frågor om bilderna, till exempel var dessa finns. Facebook kommer sedan att involveras, och privatpersonerna uppmanas därefter att skicka in sina nakenbilder till företaget.

LÄS MER: Emmas privata nakenbilder spreds på nätet – nu sprider hon nya bilder

Facebook kommer sedan så kallat ”hasha” bilden, vilket ger den ett särskilt ”fingeravtryck” som gör att den inte kan delas på Facebook, Instagram eller Facebook messenger.

– De lagrar inte bilden. De lagrar länken och använder sig av artificiell intelligens och andra bildmatchningteknologier. Så att det inte kommer vara möjligt att någon laddar upp samma bild, som alltså kommer ha samma digitala fingeravtryck, säger Julia Inman Grant, Australiens e-säkerhetskommissionär, till ABC.

När och om detta verktyg kommer att nå Sverige är ännu oklart.

När Metro tidigare kunnat berätta om Facebooks nya verktyg mot hämndporr berättade företaget att användare som försöka dela den här typen av bilder kommer att stängas av från Facebook, temporärt eller permanent.

– Du ska inte kunna dela det här materialet. Försöker du det kommer du att hamna i något som vi kallar för en ”checkpoint”. Vi går då igenom kontot. Ofta får personen bara en varning. Ibland blockerar vi personens konto temporärt och i vissa fall stänger vi av kontot permanent, sa Facebooks nordiska kommunikationschef Peter Münster då till Metro.

I utarbetandet av sina nya verktyg mot hämndporr har Facebook samarbetade med över 150 säkerhetsorganisationer och experter över världen, bland annat svenska Bris och Make equal.

Fakta: Hämndporr

Hämndporr, eller spridandet av sexuella bilder utan parternas samtycke, är inte uttryckligen förbjudet i Sverige. Istället har de domar som rört hämndporr i Sverige rubricerats som grovt förtal eller brott mot upphovsrättslagen.

LÄS MER: Så ska Facebook stoppa hämndporren

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Facebook