Efter att den transsexuella 17-åringen Leah Alcorn tog sitt liv i december har 120 000 personer skrivit under en namninsamling som vill förbjuda alla former av ”konversionsterapi” som ska omvända hbtq-personer. Nu har USA:s president Barack Obama tagit ställning för ett sådant förbud.

I december tog 17-åriga transkvinnan Leah Alcorn sitt liv genom att hoppa framför en bil. Som fjortonåring kom hon ut för sina konservativt kristna föräldrar som vägrade att acceptera hennes könsidentitet.

När hon var sexton förvägrades hon könskorrigering och föräldrarna skickade henne istället till kristen ”konversionsterapi” som skulle få Leah Alcorn att identifiera sig som det kön som hon gavs vid födseln. När hon dessutom berättade för sina klasskamrater att hon attraherades av män tog hennes föräldrar ut henne ur skolan och förbjöd henne att använda sig av sociala medier.

Leah hade förinställt sitt självmordsbrev att publiceras på bloggplattformen Tumblr, och hennes brev spreds som en löpeld över sociala medier.

”Min död måste betyda någonting. Den måste läggas till i siffran över alla transsexuella som tar sitt liv i år. Jag vill att människor ska kolla på den siffran och tänka ’det där är sjukt’ och fixa det. Fixa samhället. Snälla.”, skrev Leah i sitt självmordsbrev.

►LÄS MER: Transsexuella Leelah sörjs av tusentals – tog sitt liv

Snart hade en namninsamling på Vita husets officiella namninsamlingssida startats som krävde att den sortens ”terapi” Leah fick utstå skulle förbjudas.

Namninsamlingen har idag över 120 000 namn, och på onsdagen gjorde Barack Obama ett officiellt uttalande i frågan.

”Som en del i vårt mål att skydda USA:s unga stöder den här regeringen försök att förbjuda användningen av konversionsterapi för minderåriga”, skriver Obamas representanter i uttalandet, och menar att det inte finns något stöd för konversionsterapi bland psykiatriker.

Huruvida en sådan lag blir verklighet återstår att se. Båda USA:s lagstiftande församlingar är dominerande av konservativa republikaner, som den senaste tiden gjort det mesta för att hindra alla lagförslag den amerikanska regeringen försöker få igenom.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset