Nu längtar männen efter att stadga sig – och kvinnorna ut i livet. – Det kan bero på att männen är mätta på att alltid ha så stora möjligheter att ta för sig av livet, nu vill de bara vara trygga, säger Åke Pålshammar, universitetslektor i psykologi.

Nu längtar fler singelkillar än singeltjejer efter att bilda familj.
Enligt en amerikansk undersökning ville killarna i åldrarna 21 till 34 år ha barn i högre grad än de jämnåriga singeltjejerna.

I åldergruppen 35 till 44 ville 27 procent av männen ha barn, men bara 16 procent av kvinnorna.
Det är ovanliga siffror, eftersom flickors hjärna mognar ett par år tidigare än pojkars, men reaktionen ligger i tiden.
– Numera inser kvinnorna mer vad livet har att bjuda på jämfört med för en eller ett par generationer sedan när många kvinnors roller och ­livs­förväntningar var ytterst begränsade, säger Åke Påls­hammar vid Institutionen för psykologi vid Uppsala universitet.

Kvinnor söker alltså mer njutning i dag. I kroppen finns de njutningsbringande systemen mitt i hjärnan, sådana som också kopplas in vid förväntningar om sex, vid passionerad kärlek och matnjutningar.
– Numera får kvinnor alltså oftare ”pirr” vid tanken om att kunna göra sådant som tidigare bara var förbehållet mannen, medan männen kanske är lite överstimulerade, men även frustrerade av alla krav som ställs på dem i dag, säger Åke Pålshammar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset