Under torsdagen lanserade musikplattformen Spotify sin nya sekretesspolicy som alla användare måste tacka ja till för att fortsätta använda tjänsten. Bland annat kommer nu Spotify kunna se dina foton och vilka du ringer.

Använder du som 75 miljoner andra personer Spotify såg du under torsdagen kanske en liten ruta där du uppmanades att acceptera företagets nya sekretesspolicy för att fortsätta använda tjänsten.

Men den nya policyn får mycket kritik, bland annat benämns Spotify som ”creepy” av finanssajten Forbes. Genom att acceptera de nya villkoren Spotify tillåtelse att samla in information var du befinner dig, se fotona du har i dina mobil och att till och med se vilka personer du ringer till. 

► LÄS MER: Spotify-utmanaren Tidal är redan en flopp – rasar på topplistorna

"Vi kan komma att samla in information lagrad på din mobil, som till exempel kontakter, foton och multimediafiler.", står det bland annat i villkoren. Du kan inte fortsätta använda Spotify utan att acceptera den nya policyn.

”Tyvärr är det så att stolskalig datainsamling har blivit den nya normen, och det finns mindre och mindre du kan göra åt det”, skriver teknikmagasinet Wired.

När Metro kontaktar Spotify hänvisar de till ett uttalande som företagets vd Daniel Ek tidigare gjort.

"Den data som samlas in hjälper oss helt enkelt att skräddarsy förbättrade upplevelser för våra användare och bygga nya, personliga produkter för framtiden.  Bland de senaste nya funktionerna finns Spotify Running som matchar din musiks BPM med takten i din löpning, och den nya Discover Weekly-funktion, som veckovis väljer ut en spellista baserat på din musiksmak.

Integriteten och säkerheten för våra användare är - och kommer fortsätta vara Spotifys högsta prioritet.", skriver han i uttalandet.

► LÄS MER: Här är Apples nya musikapp – väntas utmana Spotify i sommar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi