Kombinationerna håller på att ta slut. Nu måste de svenska nummerplåtarna ändras.

Fordonen blir allt fler och fler och nya regler har gjort att fler typer av fordon behöver utrustas med registreringsskyltar, skriver Aftonbladet. Nu måste Transportstyrelsen skynda på med att välja ett nytt system för siffer- och bokstavskombinationerna. 

– Det är en stadig ökning av antalet fordon och en vacker dag kommer det befintliga systemet inte räcka till. Vi behöver redan nu börja titta på det, säger Mikael Andersson, pressinformatör på Transportstyrelsen till Metro. 

► LÄS MER: Nummerplåtarna som inte godkänts

Problemet kommer inte att bli akut på ett antal år men Transportstyrelsen vill vara ute i god tid. Att ändra i alla register och system kommer att innebära mycket arbete för många myndigheter. I nuläget är det två alternativ som konkurrerar.

– Vi tittar på ett alternativ som går ut på att införa ett sjunde tecken. Utrymmet finns, inte minst med tanke på att kontrollmärket har tagits bort, säger Mikael Andersson, pressinformatör på Transportstyrelsen till Metro. 

Den andra lösningen som Transportstyrelsen tittar på är att ha kvar sex tecken men att kombinera siffror och bokstäver på ett nytt sätt. 

Kommer jag behöva byta skylt på min bil?
– Nej, alla befintliga registreringsnummer kommer att finnas kvar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset