Nuncio, här efter segern i Elitloppet tidigare i år, vann på Bjerkebanan på söndagen. Arkivbild.
Nuncio, här efter segern i Elitloppet tidigare i år, vann på Bjerkebanan på söndagen. Arkivbild.

Nuncio hade som väntat inga problem med att vinna säsongens sista stora travlopp – Mastersfinalen på Bjerkebanan i Oslo.Örjan Kihlström körde till spets kort efter start och segrade med gott om krafter kvar på 1.10,7. Nu väntar Frankrike och vinterns stora lopp på Vincennes.

Historien om Nuncio börjar bli känd vid det här laget. Stefan Melander köpte honom på en åringsauktion i Harrisburg i USA för fyra år sedan. Priset: endast 7 000 dollar.

"Alla köpare måste ha gått på toaletten samtidigt när Nuncio kom upp i ringen, därför fick jag honom så billigt", har Melander sagt.

Som två- och treåring tävlade Nuncio mot de bästa i Nordamerika. Han vann de stora treåringsloppen Kentucky Futurity och Yonkers Trot och var knappt slagen tvåa i Hambletonian, vilket grämer Melander en del.

Nuncio kom till Sverige i februari 2015. Hos Stefan Melander och sambon Catarina Lundström har hästen tagit ytterligare steg i utvecklingen. Söndagens seger var nummer 35 i 51:a starten. Hästen har ännu aldrig varit sämre än trea. En unik häst, helt utan svagheter som hela tiden levererar.

– Jag stod bara och njöt över att se Nuncio tävla i dag. Det såg ut som om han bara joggade. Han är ett fenomen och har världens bästa kusk Örjan Kihlström i sulkyn. Ibland tror jag att jag drömmer, sade Melander.

Över 27 miljoner

Oasis Bi hängde med fint som tvåa. Mosaique Face ordnade svensk trippelseger när han höll farten fint som trea efter ett tufft lopp utvändigt om vinnaren.

Segern i Mastersfinalen var värd 1,8 miljoner kronor och Nuncios prissumma är nu uppe i hela 27,3 miljoner kronor. Den växte med cirka 860 000 kronor sedan Un Mec d’Heripre och Your Highness lämnat positiva dopningsprov efter segrar i Elitloppsförsök och i Oslo Grand Prix med Nuncio på andraplats.

Nu har tvåorna förvandlats till segrar i resultatraden, femåringen är därmed obesegrad i elva starter i år.

Melander, Lundström och Kihlström fick även motta rättmätiga priset som vinnare av Oslo Grand Prix i dag.

Till Frankrike

I vinter väntar tuffast tänkbara motstånd i Paris för Nuncio. Det blir nya förutsättningar med annorlunda startsystem, en travbana (Vincennes) med både upp- och nedförsbacke, nytt underlag, ny lång distans. Dessutom väntar franska storstjärnan Bold Eagle i Prix d’Amérique.

Under söndagens V75-omgång i Norge blev det svenska segrar i Kriteriet för både varm- och kallblod.

Björn Goop hade fått treårige Shocking Superman i bästa möjliga form. Han tog en säker seger efter en stark långspurt.

Jan-Olov Persson hade stort förtroende för Tand Kraft i kallblodskriteriet. Efter en något strulig inledning styrde han fram utvändigt om ledaren och höll tempot uppe. I sista kurvan var segern klar för talangfulle Tand Kraft.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset