Ägg innehåller kolesterol, men det ska man inte stirra sig blind på säger nutritionisten Karin Jonsson.
Ägg innehåller kolesterol, men det ska man inte stirra sig blind på säger nutritionisten Karin Jonsson.

Tycker du att det är äggstra gott eller vill du få i dig äggets alla nyttigheter för att maximera din träning? Men hur många ägg kan man egentligen äta varje dag? Metro ringde nutritionisten Karin Jonsson som reder ut.

I dessa dagar då alla tränar och jagar proteiner står ägg högt i kurs. Men hur är det egentligen, hur många ägg kan man äta per dag?

– Jag skulle inte stirra mig blind på att ägg är farligt, man kan äta de ägg man känner för. Men ligger man i riskzonen för hjärtkärlsjukdomar eller och om man inte tränar mycket, äter mycket snabbmat och vita kolhydrater och samtidigt häver i sig ägg är inte det det smartaste med tanke på att ägg innehåller kolesterol. Där höga mängder i blodet kan öka risken för hjärt- kärlsjukdom, säger Karin Jonsson, nutritionist till Metro.

Kroppen producerar kolesterol varje dag i en halt som motsvarar ungefär tre ägg, och kroppen anpassar sin produktion efter intaget, berättar Karin Jonsson.

– Vita kolhydrater och mättat fett höjer kolesterolet mer än vad kolesterol själv gör. Men om man äter bra mat, grönsaker, frukt, fibrer, bra fetter från fisk, nötter och oljor och ännu mer om man även tränar och inte röker, behöver man sällan oroa sig för kolesterolet.

I ägg finns det bland annat D-vitaminer, E-vitaminer, selen och zink. Mycket nyttigheter alltså, men nutritionisten avråder dock från att slopa all annan mat och bara äta ägg.

– Att något är nyttigt måste ses till att man äter en varierad kost, framför processad eller raffinerad och i lagom mängd.

Ida Gustafsson

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa