Nyårsafton är den högtid då det anmäls flest antal fall av misshandel.
Nyårsafton är den högtid då det anmäls flest antal fall av misshandel.

Nyår är fest, fyrverkerier och fysiskt våld. Nyårshelgen är den kväll då flest misshandelsfall anmäls till polisen. ”Det är många som fular ut sig” säger Bo-Thomas Olsson, stationsbefäl på Södermalmspolisen.

I rapporten ”Tid för brott” som gjorts hos Brottsförebyggande rådet, Brå, toppar Nyårshelgen statistiken över antalet anmälda misshandelsbrott per högtid och veckodag för de undersökta åren 2002, 2004, 2006 och 2013. 

Senaste årsskiftet i undersökningen, 2013/2014, anmäldes det 457 misshandelsbrott. Flest misshandelsfall inträffade nyårsafton 2006/2007 då 594 fall anmäldes till polisen.  

► LÄS MER: Här är festen där alla dansar nyktra 

De andra två ”högtiderna” för fysiskt våld är Valborg och lördagen i samband med löning, de ligger på plats två respektive tredje plats under samtliga undersöka år. Statistiken visar dock enbart antalet fall, och inte kön eller hur våldet har drabbat den som anmält. 

Störst risk för misshandel är det efter tolvslaget, merparten av de anmälda fallen har inträffat mellan 01 och 03. 

Att nyårsnatten är stökig är ingen nyhet för polisen.

– Det är betydligt mer fylla och slagsmål på nyår, för det är mer folk som är ute och super, säger Bo-Thomas Olsson, stationsbefäl på Södermalmspolisen.  

► LÄS MER: Berusad man gick upp på dansgolvet och kissade på kvinna 

Polisen på Södermalm utökar bemanningen på nyårsnatten. Och under det sena firandet är det vanligt antalet misshandelsfall och fler som omhändertas enligt LOB, lagen om omhändertagande av berusade personer, skjuter i höjden.  

– Det är många som fular ut sig. På nyår är det så många som är ute så procentuellt är det kanske inte sämre, säger Bo-Thomas Olsson.   

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset