Ny app hjälper dig från staden ut till lantbruket
Ny app hjälper dig från staden ut till lantbruket

Hästa gård i Järva i norra Stockholm är bara ett av alla lantbruk med gårdsförsäljning av brukets egna produkter. Enligt siffror från Lantbrukarnas riksförbund (LRF) fanns förra året hela 782 gårdsbutiker spridda över Sverige. Och nu kommer en app som leder kunderna rakt till dörren. Oloph Fritzén är verksamhetsledare för bland annat försäljning på Hästa gård och säger att de som handlar nu främst kommer från närområdet men att även innerstadsbor tar sig ut ibland.

– De kan vilja komma ut lite, kanske plocka själva. Men vi vill vara för alla, säger han.

Deras gårdsbutik öppnade 2009 efter att Oloph Fritzén känt att han ville träffa sina kunder.

– Jag är uppvuxen på ett mer klassiskt lantbruk där man producerade en grej och sålde till jätteföretag. Det ville jag bryta genom att sälja direkt till konsument och få en relation med kunden.

Det som främst går åt på Hästa är nötkött, uppfött på gräs helt utan kraftfoder, men på senare år har de utvecklat grönsaksodlingen också. Allt säljs dock säsongsvis – som kyckling på hösten och lamm på vintern.

– Vi gillar att tvinga folk att bli lite säsongsbetonade själva, det bygger ju på arbetet vi gör på vår egen gård. Det bygger visserligen inte upp den kundkrets som ska ha allt alltid, men vi tjänar på det också. 

Oloph Fritzén är odelat positiv till den nya smartphoneappen, som just nu bara finns för Android men inom kort kommer även för Iphone.

– Det är värt hur mycket som helst. Man kan åka vart som helst och telefonen gör jobbet, det är verkligen en stor hjälp att se att folk hittar dit och får se det vi gör.

Fotnot: ”Gårdsbutiker 2012” finns för Androidtelefoner och snart även för Iphone

Ladda ner den på oddapp.se/appar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset