Akademiska sjukhuset i Uppsala testar en ny metod för att behandla cancer hos barn. – Nu börjar man få långtidsuppföljningar och man ser häpnadsväckande resultat, säger Gunilla Enblad till SR.

Barn med svåra former av blod- eller lymfcancer ska delta i en studie om genterapi, rapporter SR. Barnens egna vita blodkroppar förstärks för att bekämpa sjukdomen.
Det man gör är att man tar ut patientens eget blod och renar fram vita blodkroppar som kallas T-celler. Så sätter man till en genkonstruktion som gör att de här cellerna sedan kan angripa leukemicellerna. Sen ger man tillbaka patienternas egna celler som är genetiskt modifierade och kan angripa cancern, säger professor och överläkare Gunilla Enblad som leder försöken till SR.

LÄS MER: Cancervård får kritik – väntetider på upp till 200 dagar

Hittills har 15 patienter behandlats och Gunilla Enblad är nöjd med resultaten.
– Vi har behandlat 15 patienter i vår första studie och hos sex av dem fick vi bort alla tecken på sjukdom. Sedan kom det tyvärr tillbaka men det var ändå en otrolig framgång, tycker vi, att få bort det hos patienter som inte svarade på vanlig cellgiftsbehandling överhuvudtaget längre, säger Gunilla Enblad till SR.

LÄS MER: Läkarförbundet: Därför ska du inte googla sjukdomar

Än så länge är behandlingen bara på forskningsstadiet i Sverige, men i USA finns det två godkända behandlingsmetoder Car T-celler mot blod- och lymfcancer.
– Nu börjar man få långtidsuppföljningar och man ser häpnadsväckande resultat, både hos vuxna och barn och både vid lymfom eller leukemier, säger Gunilla Enblad till SR.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset