Den nya brännmaneten har hittats på Tjörn norr om Göteborg.
Den nya brännmaneten har hittats på Tjörn norr om Göteborg.

Den nya arten kallas för ”the clinging jellyfish” och har påträffats på Västkusten. Senast sågs den i Sverige för 88 år sedan – nu kan den vara här för att stanna.

Brännmaneten har inget svenskt namn än, men det engelska namnet kan översättas till ”den fastklamrande maneten”. Detta för att den klänger sig fast vid sjögrästypen ålgräs.

Och nu har den påträffats vid Tjörn, norr om Göteborg, skriver SVT.

LÄS MER: Undersökning: Här är krypen som plågar oss mest på sommaren

”Gjorde ordentligt ont”

Barn hade sett den nya arten, vilket fick marinbiologen Björn Källström att åka till vattnet. Väl där hoppade han i – och kände snart vad för typ av manet det handlade om.

– Vanliga brännmaneter har inte jag så stora problem med, jag är inte så känslig för dem. Men i detta fallet så brände jag mig ordentligt. Det gjorde ordentligt ont, säger han till SVT.

Svår att upptäcka

Enligt Björn Källström finns det nu mängder av den nya brännmaneten i en vik på Tjörn. Han tror också att den kan sprida sig vidare och uppmanar till försiktighet.

LÄS MER: Här badar du bäst i Göteborg

Maneten är liten, runt 2,5 centimeter i diameter, och är därför svår att upptäcka. Särskilt uppmärksam bör man vara vid lugna badplatser i närheten av ålgräs.

– Ser man den ska man inte ta kontakt med den helt enkelt, säger Björn Källström till SVT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Göteborg hav