Brandmän i USA kämpar med att släcka den hittills största branden i Kaliforniens moderna historia.
Brandmän i USA kämpar med att släcka den hittills största branden i Kaliforniens moderna historia.

Det är inte bara i Sverige det brinner. Just nu rasar ännu en brand i Kalifornien, USA, som beskrivs som den största i statens moderna historia.

På tisdagsmorgonen skriver SVT att branden omfattar 115 000 hektar mark och pågår i Mendocino, norr om San Francisco.

Att branden spridits över sådan stor yta under så pass kort tid har att göra med den varma temperaturen, som mätts till cirka 43 grader på vissa ställen, liksom på grund av vindar på upp emot sju meter per sekund, som svept över den så kallade Mendocino-branden.

Branden härjar i ett skogsområde som enligt SVT inte är befolkat i någon större utsträckning, men har däremot slukat 75 hus sedan den tog fart.

LÄS MER: Skogsbranden störst sedan 1932

Största i historien

För bara några månader sedan härjade den så kallade Thomas-branden, norr om Los Angeles. Den spred sig över 114 000 hektar mark, och beskrevs då som Kaliforniens största brand. Men nu har alltså den nya branden, efter elva dagar, spridits över en större yta och är därmed statens största, i modern historia.

Thomas-elden tog över en månad att släcka och det är ännu oklart när brandmännen kommer få kontroll på den nya branden. Det kan röra om flera dagar, skriver CNBC.

– Tyvärr kommer inte brandmännen få vila på ännu ett tag. Det är varmt och torrt, och det kommer det fortsätta vara så, säger meteorologen Brian Hurley, från ett nationellt väderprognos-center, enligt CNBC.

LÄS MER: Glädjebeskedet: Nu är branden i Älvdalen besegrad

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset