Veckans norrskensfest är inte över ännu. Även i helgen finns det goda chanser att få se det ovanliga himlafenomenet.

Solen är mer aktiv än normalt vilket gjort att veckan bjudit på norrsken i stora delar av landet. Och fenomenet kommer att fortsätta uppträda i helgen, enligt experterna.

– Norrsken beror på att det blir lite extra aktivitet på solen som skickar ut partiklar i vår riktning och det är lite sådana tider nu. När det då är klart väder och vi går in i mörkare årstider så kan det finnas chanser att få se norrsken, säger Maria Sundin, docent vid Göteborgs universitet och expert på astronomi och himlafenomen.

►LÄS MER: Se upp i natt – du kan få se norrsken

Under veckan har flera lyckats ta fina bilder på norrskenet. Solen har en cykel på elva år då den byter magnetisk nord- och sydpol. Det är förklaringen till den ökade aktiviteten och därmed ökade chansen till att se norrsken. 

Det går dessutom att dag för dag förutspå chanserna till norrsken genom att observera solen – och just nu är chanserna alltså extra stora. Men en förutsättning är klart väder under dygnets mörka timmar.

Den som befinner sig i södra Sverige kan behöva kika norröver för att få en bättre chans att se norrskenet.

– Tack och lov brukar det vara synligt över relativt stora delar av himlen. Men i alla fall för de som är längre söderut kan det vara bra att titta norrut. Är du mitt inne i centrala staden så finns det mycket andra ljus som stör så välj gärna en så mörk plats som möjligt, säger Maria Sundin.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Väder