Danmark har fått en borgerlig treklöverregering.
Danmark har fått en borgerlig treklöverregering.

En ny dansk treklöverregering är klar efter långa förhandlingar. Men minoritetsregeringens 53 mandat räcker inte för att kunna driva igenom regeringsprogrammet. Statsministerns hand är redan utsträckt – särskilt till Dansk Folkeparti.

Grannlandets regering får sig en ordentlig ommöblering med ytterligare två partier i regeringsställning. Hos drottning Margrethe på Amalienborg presenterade statsminister Lars Løkke Rasmussen sin nya regering som vuxit från 17 till 22 ministerposter.

Regeringsförhandlingar i statsministerresidenset drog igång för drygt en vecka sedan och statsministern har lockat med ministerposter för att undvika ett nyval. För De Konservatives del innebär det bland annat att partiledaren Søren Pape Poulsen blir justitieminister efter V-politikern Søren Pind, som i stället blir ny utbildnings- och forskningsminister.

I minoritet

Statsministern beskriver den nya regeringen som starkare än den förra tack vare fler mandat i folketinget.

– Vi har en stark tro på att det skapas ett mycket mer samarbetsvilligt klimat i Christiansborg, eftersom vi nu går samman och bygger en bro över nyanserna som finns i vår politik, säger Lars Løkke Rasmussen på slottsplatsen efter det traditionsenliga drottningmötet.

Men trots treklövern är regeringen i minoritet. Med 53 mandat måste de få med sig andra partier för att nå de 90 mandat som krävs för att uppfylla politiken i det nya regeringsprogrammet.

– För att lösa uppgiften räcker vi ut handen till folketinget, säger statsministern och pekar särskilt på Dansk Folkeparti, som sedan tidigare varit ett viktigt stödparti för regeringen.

DF-ledaren Kristian Thulesen Dahl säger sig vara redo att stötta VLAK-regeringen, men betonar samtidigt att den får räkna med motkrav på fyra områden.

"Det handlar självklart om stramare invandringspolitik, mindre EU, hårdare straff för kriminella och fler pengar till vår kärnvälfärd för att säkra vårt välfärdssamhälle", skriver han på Facebook.

Flera politiker flyttas

Vissa ministrar sitter kvar på sina tidigare poster, men den nya ministerlistan innehåller också flera namn som flyttas till andra departement. Förre utrikesministern Kristian Jensen, vice partiledare för Venstre, tar till exempel över som finansminister, och LA-ledaren Anders Samuelsen efterträder på utrikesministerstolen. Men departementet delas upp vilket gör Venstres Ulla Tørnæs till ny minister for utvecklingssamarbete.

Inger Støjberg (V) är kvar som utlännings- och integrationsminister, men Venstre-veteranen Bertel Haarder har ingen plats i den nya koalitionsregeringen. Han har varit en del av en dansk regering i sammanlagt nästan 22 år och har därmed slagit rekord som landets längst sittande minister sedan den danska parlamentarismens början 1901. Men efter 7 906 dagar i regering, senast som kulturminister, lämnar han för denna gång.

Nio kvinnor och 13 män har nu en plats i Danmarks nya regering.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset