Statsminister Lars Løkke Rasmussen syr ihop en koalitionsregering med stödpartierna De Konservative och Liberal Alliance. Arkivbild.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen syr ihop en koalitionsregering med stödpartierna De Konservative och Liberal Alliance. Arkivbild.

Danmark får en ny minoritetsregering sedan Venstre kommit överens med två stödpartier.Enligt statsminister Lars Løkke Rasmussen har regeringen ett brett program i rockärmen och ska bland annat skapa "optimism".

– Vi har en regeringsplattform som kan skapa optimism, som betonar flit, hårt arbete och där sociala och ekonomiska klyftor mellan människor är små, säger han.

Beskedet kom under en presskonferens efter det att partierna förhandlat i helgen. Den nya treklövern har diskuterat en koalitionsregering sedan Venstres (V) Løkke Rasmussen först bjöd in stödpartierna Liberal Alliance (LA) och De Konservative (K) till samtal den 19 november. De nya ministrarna presenteras på måndagsförmiddagen.

Det blir dock fortsatt en minoritetsregering, beroende av populistpartiet Dansk Folkeparti, som inte bjudits in till regeringssamtalen.

Skatter viktiga

Statsministern har lockat samarbetspartierna med ministerposter för att undvika ett nyval. Under flera månader har LA:s ledare Anders Samuelsen hotat fälla regeringen om inte den högsta inkomstskatten i Danmark sänks med fem procentenheter.

Skattefrågorna har generellt varit en stötesten i förhandlingarna. Nu har partierna enats om att sänka marginalskatten, men oklart med hur mycket. Dessutom fryses fastighetsskatten tills vidare.

Vidare väntas reformer för fler jobb, förbättrad utbildning, att fler ska få nytta av globaliseringen samt för att ge "god offentlig service".

Andra steg är att flytta fler statliga jobb från Köpenhamn till andra delar av landet efter 2018, samtidigt som den offentliga sektorn ska krympas.

Mer till försvaret

Försvaret är en annan fråga som varit svår. De Konservative ställde sig utanför den tidigare försvarsuppgörelsen eftersom partiet ville ge mer pengar till försvaret – inte minst till nya stridsflygplan.

Nu har den nya regeringen enats om att "väsentligt öka" pengarna till försvaret – något som också Dansk Folkeparti länge talat för.

Lars Løkke Rasmussen verkar nöjd med åtgärdspaketet:

– Det kommer att säkerställa att vi kan överlämna ett tryggt land till våra barnbarn.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset