Skellefteås Joakim Lindström uppvaktas av Emil Djuse och Pär Lindholm efter sitt mål i SHL-matchen mellan Skellefteå och Luleå.
Skellefteås Joakim Lindström uppvaktas av Emil Djuse och Pär Lindholm efter sitt mål i SHL-matchen mellan Skellefteå och Luleå.

Derbyhettan var densamma, tempot lika högt och Joakim Lindströms mål lika vackert. Det mesta var sig likt i det andra norrderbyt på mindre än 24 timmar.Men målvakterna var utbytta och slutresultatet ett annat när Skellefteå slog Luleå med 3–2.

– Jag har lite tur, det var inte världens hårdaste skott men han var skymd, säger Joakim Lindström om sitt mål som betydde 2–1 och kom i ett läge när Luleå tagit över matchen.

Båda lagen hade bytt målvakter. Trots storspel av både Skellefteås Gustaf Lindvall och Luleås Joel Lassinantti i fredagsmötet fick bägge nu agera båsöppnare när Joni Ortio i Skellefteå och Filip Gustavsson i Luleå tog plats mellan stolparna.

Bäst skötte sig Ortio som anslöt för några veckor sedan och som nu gjorde SHL-debut. Senast han spelade en tävlingsmatch var i april för Calgary Flames.

– Det var kul och kändes bra. Våra killar gjorde ett bra jobb framför mig, speciellt i tredje perioden, säger finländaren som stundtals sattes på riktigt svåra prov av heta Luleåspelare.

För Luleå var spelmässigt minst lika bra i den här matchen. I tredje perioden var trycket stundtals massivt i Skellefteås försvarszon men Ortio kunde freda sitt mål ända tills bara sju sekunder återstod. Men då hade Skellefteås Emil Pettersson redan gjort 3–1 i öppen kasse och avgjort matchen.

Hemmaledning

Innan dess hade Jimmie Ericsson visat vägen för hemmalaget när han gjorde 1–0 i den första perioden efter att ha slitit sig loss från en hakning och under den avvaktande utvisningen satt ledningsmålet bakom Luleås målvakt.

Luleå spelade oerhört tätt och fysiskt och tog tillbaka taktpinnen i den andra perioden. Där var norrbottningarna klart hetare och gjorde också 1–1 efter att ha grävt fram pucken bakom Skellefteås mål. På pass från Anton Hedman kunde den förre Skellefteåspelaren Petter Emanuelsson, tillbaka efter ett par misslyckade säsonger i NHL-laget San Jose, göra sitt första mål för sin nya klubb.

Efter 17.10 i mellanperioden slog så Skellefteås hemvändare Joakim Lindström till igen, precis som han gjort i Luleå kvällen innan.

Efter en vunnen tekning i anfallszonen vandrade han på känt manér in i banan innan han med sitt patenterade handledsskott satte upp pucken i Filip Gustavssons plockhandskryss, 2–1.

Dubbelmötet mellan de båda nordligaste SHL-lagen gav flera besked. Ett besked var att Luleå blir att räkna med i vinter. Nu var laget värt mer än den enda poäng man fick med sig på två matcher. Ett annat besked var att Skellefteå står starkt på målvaktssidan med Gustaf Lindvall och Joni Ortio, finländaren som lämnat Calgary Flames organisation för spel i SHL.

Svagt powerplay

Luleåtränaren Stefan Nilsson var nöjd med det mesta, utom resultatet:

– Tycker att vi långa stunder spelar bra hockey och var spelförande, så det känns bra. Men vi var för ineffektiva och hade lite för blekt powerplay i tredje perioden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset