Med Spotify kan du lyssna på nästan all svensk musik. Men skivbolagen har inte rätt att sprida en stor del av musiken, enligt en ny dom.

När skivbolagen lagt sin musik på Spotify och andra strömningsstjänster har de gjort så olovligen, menar Musikerförbundet. Nu har Solna Tingsrätt gett dem rätt.

Det gäller äldre musik, med avtal som upprättats före den ”digitala eran”. Enligt Musikerförbundets förbundsjurist Per Herrey kan det vara musik inspelad under 50–90-talet, men i vissa fall även en bit in på 2000-talet. Det handlar enligt honom om så mycket som hälften av all svensk musik på strömingsstjänster.

– Av titlarna, det totala antalet titlar, är det säkert fler, men intäktsmässigt gissar jag att det är ungefär hälften, säger han och välkomnar domen.

– Vi är glada att vi fick gehör för det vi sagt hela tiden, att det de gjort varit olagligt och att de försökt komma undan. De har betett sig som pirater själva och inte haft rättigheter. Det är oacceptabelt.

►LÄS MER: Artister vill stämma sina skivbolag för Spotify-ersättning

I Solna Tingsrätt är det punkikonen och KSMB-medlemmen Johan Johanssons musik som prövats och domstolen slår fast att skivbolaget MNW måste förhandla fram ett nytt avtal för digital distribution.

– Principen är nu fastslagen av domstolen och det gäller inte bara MNW utan alla bolag. Förhoppningsvis tar de sitt förnuft till fånga och ger rimligare villkor till artisterna.

Metro har sökt Spotify och Universal/MNW.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Teknik