En ny bisarr ”utmaning” på Faceboook skrämmer just nu vettet ut föräldrar i Frankrike. Leken går ut på att ungdomar ska försvinna i upp till 72 timmar. Förra veckan återvände en 13-årig flicka hem efter att ha varit borta i tre dygn.

Alamy

Leken ska ha uppdagats efter att 13-årig flicka förra helgen försvann från sitt hem i Valenciennes i norra Frankrike. Först efter tre dagar dök hon upp igen och vägrade då berätta var hon hade varit någonstans. 

Men till sist ska flickan, som i fransk media kallas för Emma, ha berättat till sin mamma att försvinnandet var en del i en utmaning på Facebook, rapporterar den franska tidningen 20 Minutes.

Utmaningen kallas för ”24, 48, 72” eller ”Game of 72” och går ut på att ungdomarna utmanar varandra i att ”försvinna” i upp till tre dygn. Emmas försvinnande polisanmäldes, och en åklagare bekräftar för 20 Minutes att flickan har uppget även för polisen att hennes frånvaro berodde på att hon deltog i leken.

Enligt tidningen ska utmaningen har florerat bland franska ungdomar under flera månader, och vettskrämda föräldrar som befarar att deras tonåringar ska försvinna varnar nu varandra på Facebook.

Men den bisarra leken förbryllar polisen eftersom man inte har kunnat hitta några spår av den på nätet. Hittills har man inte heller kunnat bevisa att någons försvinnande faktiskt kan skyllas på utmaningen. 

– Men många föräldrar har uttryckt sin oro till oss och det finns en verklig rädsla. Vi råder därför föräldrar att kontrollera sina barns Facebookprofiler och mobiltelefoner, säger Magali Duwels, som arbetar med att förebygga farliga spel på nätet, till 20 Minutes.

Om utmaningen är på riktigt så skulle den inte vara den första farliga leken som sprids bland ungdomar på Facebook, rapporterar The Local. Förra året drunknade en ung kille i Frankrike när han hoppade i en flod, fastbunden i en cykel, efter att ha deltagit i en utmaning som gick ut på att man skulle kasta sig i en sjö. 

LÄS MER: Livsfarlig lek med eld sprids viralt på nätet

LÄS MER: UNF sågar öllek som sprid på sociala medier

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset