Sarah Sjöström kramar om Michelle Coleman efter lagkappen 4x200 meter fritt där Sverige blev femma.
Sarah Sjöström kramar om Michelle Coleman efter lagkappen 4x200 meter fritt där Sverige blev femma.

Två lagkapper har gett två femteplatser för det medaljjagande svenska laget.Blir det tredje gången gillt i medleyn?– Det gick ju bäst i Kazan (VM) när vi inte trodde någonting, så vi får försöka med det, sade Michelle Coleman efter 4x200 meter fritt.

Svenskorna var nära att missa finalen, tog sig dit som sista lag, men lyckades i alla fall lyfta sig till en femteplats.

Precis som på 4x100 meter fritt.

– Det är en jättebra placering att bli femma på ett OS, dessutom blev vi bäst i Europa. Alla simmade lite över vad vi kan, men vi gjorde ändå en bra laginsats, sade Ida Marko-Varga.

Knapp rekordmiss

Laget med Coleman (1.56,20), Marko-Varga (1.59,46), Sarah Sjöström (1.54,88) och Louise Hansson (1.59,72) fick sluttiden 7.50,26 och missade det svenska rekordet med ynka två hundradelar.

– När vi insåg att det inte skulle bli den där medaljen vi hoppades på så sa Sarah att vi kör för svenskt rekord, men det missade vi också, sade Coleman som ledde efter startsträckan.

Men sedan föll Sverige tillbaka och var aldrig riktigt nära en medalj. Till slut skiljde det nästan fem sekunder till Kanada på tredjeplatsen.

Besviken Hansson

Louise Hansson, som haft ett tufft OS, var besviken på sin insats:

– Det är väl som hela säsongen har varit. Man tar det extra hårt när det inte går som man vill.

I Kazan i fjol blev Sverige fyra två gånger innan medaljfullträffen kom med ett silver på medleyn. Den lagkappen startar med försök på fredag och finalen avgörs natten till söndag, svensk tid.

USA vann på 7.43,03 sedan Katie Ledecky, som tog guldet på 200 meter fritt precis före Sarah Sjöström, blivit hjälte på slutsträckan mot Australiens Tamsin Cook. Ledecky tog in ett underläge på 89 hundradelar och vann med 1,84 sekunder.

Det var Ledeckys tredje OS-guld i Rio.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset