Avhandlinger har studerat barn som går i fjärde klass upp till åttonde klass.
Avhandlinger har studerat barn som går i fjärde klass upp till åttonde klass.

Låt barnen ta sig till skolan på egen hand, så gör de bättre ifrån sig. Det är budskapet i en ny avhandling från Karlstads universitet.

Enligt avhandlingen blir barn piggare och mår bättre om de inte får skjuts till skolan. Barn får också bättre koncentration av ett självständigare färdsätt – något som påverkar hela skoldagen, skriver SVT.

– Barn behöver vara aktiva för att bli mentalt pigga. Det hjälper inte att titta ut genom ett fönster och slumra till i bilen, säger Jessica Westman, doktor i psykologi vid centrum för tjänsteforskning på Karlstads universitet.

LÄS MER: Datorspel gör barn lyckliga – men bara i lagom dos

Avhandlingen, som studerat barn som går i fjärde klass upp till åttonde klass, visar också att det inte spelar någon roll vilket annat färdsätt barnen tar sig till skolan med. Det som spelar roll är istället att barnet vaknar till, genom fysisk rörelse eller interaktion med andra barn.

Jessica Westin råder därför till att hitta andra alternativ än att skjutsa barnen hela vägen till skolan.

– Om man hinner så hjälper det mycket att stanna 200 meter innan parkeringen och gå sista biten med barnet. Det behövs inte så mycket, utan det räcker med en liten stund för att få förändring.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset