Alla har väl någon gång under sin skoltid upplevt obehaget när någon drar sina naglar mot en griffeltavla. Många ryser bara av se en bild av någon som gör det. Men varför väcker det så kraftiga reaktioner?

Ny forskning som presenterades vid Acoustical Society of America visar att det kan ha med vår arts fortlevnad att göra.
   
Genom att utsätta studiens deltagare för olika typer av obehagliga ljud – som naglar mot en griffeltavla, en gaffel som skrapas mot en tallrik och det gnisslande ljudet av frigolit – kunde forskarna identifiera exakt vilka frekvenser som gav de starkaste reaktionerna. Vid de mest obehagliga ljuden gick det att mäta en förändring av hudens elektricitet – de gav alltså en rent fysisk reaktion.

Något oväntat var mest obehagliga ljuden inte högst eller lägst utan låg någonstans i mellanregistret. Forskarnas teori är att människors hörselorgan överdriver ljud vars frekvenser som är viktiga för artens överlevnad – till exempel barnskrik.

Forskningen om hur vi uppfattar ljud används för att göra människans ljudmiljö mer behaglig, genom att "maska" de ljud vi inte gillar. Kunskapen kan till exempel användas för att designa ljud till dammsugare eller inom industrin.
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset