Brist på spårämnet selen kan vara kopplad till för tidiga födslar.
Brist på spårämnet selen kan vara kopplad till för tidiga födslar.

Det är forskare på Sahlgrenska akademin i Göteborg som har hittat generna kopplade till graviditetslängd och för tidiga födslar – ett fynd som kan bidra till minskad barnadödlighet.

Enligt den nya studien handlar det om fyra genvariationer som ligger bakom en del av skillnaderna hos graviditetslängden hos kvinnor. Tre av dem kan bidra till för tidig födsel, med förlossning före vecka 37, skriver SVT.

– Det här betyder att vi fått ett litet fönster in i denna magiska värld som vi vet så lite om, de biologiska mekanismer som påverkar det här, säger Bo Jacobsson, professor i obstetrik och gynekologi på institutionen för kliniska vetenskaper vid Sahlgrenska akademin till SVT.

LÄS MER: Läkemedel hejdar hjärnskador hos nyfödda

Särskilt intressant är kopplingen mellan en av genvariationerna och spårämnet selen, som är involverat i startprocessen under graviditeten. Forskarna har undersökt Malawi i Afrika, där frekvensen av för tidigt födda är högst i världen och kommit fram till att det där råder en brist på ämnet selen.

Om hypotesen stämmer, att det finns en koppling mellan selenbrist och för tidig födsel, skulle mediciner kunna utvecklas som kan motverka för tidig förlossning. Man skulle även kunna ta fram mediciner för att sätta igång förlossningar tidigare när det behövs.

LÄS MER: Svensk metod för nyfödda sprids över världen

Men för att forskningen ska kunna användas i praktiken krävs det först mer kunskap om bland annat vilken påverkan miljöfaktorer som selen kan innebära.

– Det absoluta syftet är att minska att barn föds för tidigt och att barn dör, men där är vi inte ännu, säger Bo Jacobsson till SVT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset