Forskare har upptäckt att herpesviruset är ett effektivt botemedel mot hudcancer.
Forskare har upptäckt att herpesviruset är ett effektivt botemedel mot hudcancer.

Forskare kan ha kommit en bit på vägen i att bota en av de vanligaste cancerformerna i Sverige.

En ny amerikansk studie har kommit fram till att en genmodifierad version av herpesviruset kan döda hudcancer, men även stärka immunförsvaret.

– Oftast ser vi virus som människans fiende, men om de är specialanpassade för att döda en viss typ av celler kan de bli lovande cancerbekämpare, säger Paul Workman, en av forskarna, enligt IFL Science.

►Här är ställena där vi oftast får hudcancer

Studien, som har publicerats i The Journal of Clinical Oncology, visar att behandlingen med herpesviruset har bidragit till att öka vissa patienter livslängd med flera år. Hittills har behandlingen visat sig fungera bäst på dem vars cancer som inte gått så långt. Nu hoppas forskarteamet att upptäckten kan leda till att framtidens cancerbehandlingar i kombination med virusbehandlingen, kan bli mer effektiva i att bota aggressiv och långt gången cancer.

– De tenderar även att ha färre biverkningar än traditionell cellbehandling, säger brittiska provledaren Kevin Harrington, professor i biologiska cancerterapier på ICR.

►Allt fler unga drabbas av hudcancer

Forskarna har nu ansökt om tillstånd att införa behandlingen hos U.S Food and Drug Administration, som motsvarar Läkemedelsverket i USA samt The European Medicines Agency, Europeiska läkemedelsmyndigheten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset