Ny forskning har hittat ett sätt för kroppen att behålla den cannabis som kroppen själv producerar vid smärta. 

TT

I framtiden kommer det cannabisliknande ämne som naturligt produceras i kroppen kunna bibehållas för att lindra smärta. 

I våra kroppar finns substanser som naturligt liknar cannabis, endocannabinoider. På djur har de visat sig ha positiv effekt vid smärta, men hur den påverkar människor är ännu okänt.

Substanserna bildas när man har ont eller när man fått en inflammation. Effekten försvinner dock efter bara ett par sekunder eftersom kroppens celler snabbt bryter ned substansen. Det har Emmelie Björklund, doktorand vid institutionen för farmakologi och klinisk neurovetenskap på Umeå Universitet, velat ändra på. Hennes forskning går nämligen ut på att försöka hitta ett sätt att stoppa denna nedbrytning. 
– Ja, vi har hittat tre substanser som hindrar nedbrytningen. Tanken är att man ska få i sig dessa som ett läkemedel. På så sätt kan effekten pågå lika länge som värktabletter gör, säger hon.

Skillnaden från att till exempel röka cannabis och att låta kroppens eget cannabis få stanna kvar när den produceras är egentligen bara att den egna cannabisen är lokal, menar Emmelie Björklund.
– Har du ont i armen så verkar det bara där, helt enkelt. När du röker cannabis hamnar det i hela kroppen.

Även om upptäckten nu är gjord kan det ta lång tid innan läkemedlet finns ute på marknaden. 
– Nu vet vi att de här substanserna fungerar. Sedan vill man göra ändringar för att det ska funka bättre och massor av kliniska tester. Jag kan tänka mig att det är ute på marknaden om tio till femton år. 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset