USA:s utrikesminister John Kerry.
USA:s utrikesminister John Kerry.

USA och Ryssland presenterar en plan som de hoppas ska leda till fred i Syrien och minska lindandet, uppger båda ländernas utrikesministrar.Länderna ska också tillsammans sätta upp ett center för att attackera terrorgruppen IS.Enligt länderna är både Syriens regering och oppostionsstyrkorna i landet informerad om uppgörelsen, och säger sig vara beredd att följa den.

Efter en maratonförhandling kunde till slut USA och Ryssland presentera en plan som länderna båda beskriver som en väg mot ett stopp på inbördeskriget i Syrien, som slitit sönder landet och lett till den största flyktingkrisen sedan andra världskriget.

– I dag presenterar USA och Ryssland en plan som vi hoppas kommer att begränsa våldet, minska lidandet och att återta en rörelse mot ett fredsavtal och en politisk övergång i Syrien, säger USA:s utrikesminister John Kerry.

Enligt Kerry är USA beredd att gå extra långt då man tror att Ryssland kan pressa Syriens president Bashar al-Assad till förhandlingsbordet för att få till ett fredsavtal.

– Det har varit en lång dag med ett gott resultat, säger FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura.

Enligt Kerry uppmanar USA och Ryssland alla sidor i konflikten att följa ett vapenstillestånd när solen går ner den 12 september och att det kräver tillgång till alla svårtillgängliga områden, inklusive staden Aleppo, och att alla sidor drar sig tillbaka från gatan Castello.

Gemensamt antiterrorcenter

Sju dagar efter vapenstilleståndet kommer USA och Ryssland att inrätta en gemensam bas för att bekämpa terrororganisationen IS och Jabhat Fateh al-Sham – före detta al-Nusra-fronten.

Det nya samarbetscentret kommer enligt Ryssland att göra det möjligt att skilja terrorister och andra oppositionsgrupper och amerikanska och ryska flyg kommer att kunna attackera "terroristerna".

Syriska regimen informerad

Lavrov säger att det finns en del misstro fortfarande och att det finns en del människor som vill se att uppgörelsen undergrävs. Han säger vidare att Ryssland tagit fram ett dokumentpaket som kommer att möjliggöra effektivt samarbete i kampen mot terrorism, för att utöka det humanitära stödet och för att förstärka vapenstilleståndet.

Enligt Lavrov har den syriska regeringen informerats om uppgörelsen och sagt sig beredd att följa den, och Kerry uppger att den syriska oppositionen också är beredd att följa planen, om syriska regeringen visar att den menar allvar med att följa uppgörelsen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset