Rökdykare, tjugo minuters utelåsning och snålblåst. Karin Ericson får en udda upplevelse. Ändå vill hon tillbaka så snart som möjligt.

Peter Brinch
Peter Brinch

Du som sitter på tåget. Du som just nu dricker ditt morgonkaffe. Du som pausar tio minuter på jobbet. Du som väntar på bussen och du som sitter på toaletten. Det har skett ett missförstånd. Ett sådant missförstånd som måste redas ut direkt.

Green Matmarknad är inte bara matbutik. Det är även en restaurang som du måste besöka. Ta dig till det lilla köpcentret bredvid Turning torso. Gå igenom passagen, förbi butiken där Malmöborna vandrar runt och tittar på hängmörat kött och närodlat som om de vore på utställning på konsthallen, och kom fram till en härlig matsal i Torso twisteds gamla lokaler. 

Loungeavdelningen finns kvar med öppen spis och bar men har fått ett kafémys med trasmattor och bruna barcelonafåtöljer.  Det öppna köket visar vägen till matsalen där bondromantik slagit ut det stela och långbänkar i trä samsas med pinnstolar i jordiga färger, små bord i mosaik och vaser med söta rosa blommor. Jag känner mig hemma direkt och undrar varför inte fler spenderar sin fredagskväll här. Gäster som sitter på Belle Epoque, Bastard, Tempo och Grand skulle trivas. 

Nu till det väldigt fina. Alla råvaror som köket använder kommer från butiken Green Matmarknad. Det gör att köket alltid lagar mat på schyssta reko råvaror och kan ta tillvara på det som inte säljs och minska på spill. Ett koncept som gör mig lycklig. 

I dag ger det oss oxsvans från Söderåsen med chorizo och paprika samt en rätt på torsk med spenat, brynt smör, kapris och precis lagom med pepparrot. Rätterna är mellanstora och vi tar in båda två samtidigt, vilket kanske är ett misstag med tanke på den flaska lätt pinot noir, Cono Sur, som vi beställt in och som blir väl tam till oxsvansen. Jag vill gärna ge en utförlig beskrivning av matupplevelsen, med inslag som ”fin ljuv fisk” och ”mustiga smaker” men den överskuggades av en annan upplevelse. 

I samma stund som servitören förklarar att de ”små hårda kluttarna” är chorizon sätter sirener igång i byggnaden och chockar gästerna. ”There has been a situation reported in the building. Please leave immediately” meddelar en högtalare om och om igen och vi får stå och huttra i västra hamnens snålblåst i vad som känns som en halvtimme. Jag känner mig placerad i en actionrulle och förväntar mig något spektakulärt. Det mest spektakulära som händer är att brandmän med tuber på ryggen intar byggnaden och snart får gästerna (som nu blivit vänner eftersom det är ”krissituation”) komma in, värma händerna vid den öppna spisen och tröstas av personalen med len citronposset. En minst sagt minnesvärd upplevelse. Men när vi lämnar Green matmarknad är det ändå värmen i den mysiga restaurangen, den vänliga om än något förvirrade och opålästa personalen, olivoljan som får oss att brista ut i ”mmmm” och den enkla välsmakande maten som vi tar med oss hem.

Green Matmarknad är en alldeles utmärkt restaurang. Så du som sitter på tåget. Du som just nu dricker ditt morgonkaffe. Du som pausar tio minuter i jobbet. Du som väntar på bussen och du som sitter på toaletten. Gå hit och ät i kväll. Eller i morgon. När det väl öppnar en krog att tycka extra mycket om finns det bara ett sätt att få ha den kvar. 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset