Denna bild jämför jorden (tv) med den nya planeten, som kallas Kepler-452b, som är cirka 60 procent större i diameter.
Denna bild jämför jorden (tv) med den nya planeten, som kallas Kepler-452b, som är cirka 60 procent större i diameter.

Vid 18-tiden på torsdagskvällen meddelade NASA på sin hemsida att man hittat en ny jordliknande planet. Kepler-452b, som den kallas, är en äldre kusin till jorden och befinner sig 1 400 ljusår bort.

NASA/JPL-Caltech/T. Pyle

Så som man föreställer sig att Kepler-452b kan se ut på nära håll.

Sedan en presskonferens annonserades har rykten florerat om att NASA:s astrofysiker kommer att meddela att man, med hjälp av Keplerteleskopet, hittat för oss helt nya, jordliknande planeter i galaxens utkant, skriver Svenska Dagbladet

Vid 18-tiden på torsdagen stod det klart. På sin hemsida skriver NASA att de så gott de kan se har hittat jordens närmsta kusin, vilken fått namnet Kepler-452b. 

– Detta spännande resultat för oss ett steg närmare att hitta en jorden 2.0, säger John Grunsfeld vid NASA.

► LÄS MER: Här är världshistoriens första närbild av Pluto

Planeten är ungefär lika stor som jorden och befinner sig enligt NASA "inom den beboeliga zonen". Den kretsar kring en stjärna 1 400 ljusår från jorden. Ett år på Kepler-425b, det vill säga den tid det tar för planeten att kretsa kring sin stjärna, uppges vara 385 dagar.

Stjärnan som planeten kretsar kring beräknas vara sex miljarder år gammal, 1,5 miljarder år äldre än vår egen sol, och förhållandena på planeten väldigt lika jordens.

– Det innebär goda möjligheter för att liv ska ha uppstått om alla de nödvändiga förhållandena finns på den här planeten, säger Jon Jenkins, som ledde forskarteamet som upptäckte Kepler-452-b.

LÄS MER: NASA hyllar rymdserien med Hubble-bilder

Keplerteleskopet har sedan 2009 letat efter nya beboliga världar i Vintergatan.

Den nyupptäckta planeten är den minsta som hittills upptäckts kretsandes i den beboeliga zonen. I och med bekräftelsen av "Jordens större, äldre kusin", som rymdorganisationen kallar Kepler452b, uppgår det totala antalet bekräftade planeter nu till 1 030.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset