Stockholms dyraste tunnelbanestation hittar man vid Kungsträdgården – den billigaste finns i Tensta.
Stockholms dyraste tunnelbanestation hittar man vid Kungsträdgården – den billigaste finns i Tensta.

Trots en avsvalnad bostadsmarknad är det inte billigt att bo vid Stockholms dyraste tunnelbanestationer. Enligt en sammanställning från Booli är Kungsträdgården dyrast, där en lägenhet kostar drygt 105 000 per kvadratmeter. "Många av de stora våningarna på Strandvägen räknas till Kungsträdgården, de drar upp snittpriset en hel del", säger Matilda Adelborg på Booli.

Efter flera år av stigande priser visar bostadsmarknaden nu tecken på avmattning med stagnerade priser. Men att bo centralt i Stockholm, där priserna är som högst, är fortfarande långt ifrån billigt.

Bostadssajten Booli kartlägger en gång om året lägenhetspriserna vid varje tunnelbanestation i Stockholm. Alla lägenheter som sålts inom en kilometers radie från tunnelbanestationen räknas med i undersökningen.

LÄS MER: Tre experter: Så blir bostadsmarknaden 2019

Billigast är det att bo vid Tensta (23 116 kronor/kvm) och dyrast är det i centrala innerstaden vid Kungsträdgården (105 445 kronor/kvm).

– Det är fortfarande längs den blåa linjen som både den dyraste och billigaste tunnelbanestationen ligger. Många av de stora våningarna på Strandvägen räknas till Kungsträdgården, de drar upp snittpriset en hel del tror jag, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

”Riskerar att gå miste om mysiga områden”

Trots de stora skillnaderna mellan dyrast och billigast är trenden att avståndet i pris faktiskt minskar.

– I förra årets kartläggning var skillnaderna mycket större mellan den billigaste och den dyraste stationen. Sedan ser vi också att priserna överlag har blivit lägre, något som följer den generella utvecklingen på bostadsmarknaden, säger Matilda Adelborg.

LÄS MER: Nya fenomenet: Bostadsrätter blir hyresrätter


I regel sker de största prisförändringarna, från station till station, vid tullarna där närförort möter innerstad.

Men det finns även stora skillnader vid andra stationer. Mellan Mälarhöjden och Bredäng, som ligger efter varandra, skiljer det exempelvis cirka 21 500 kronor/kvm. Detsamma gäller mellan Rinkeby och Tensta, där skillnaden överstiger 25 000 kr/kvm.

– Stockholmare är väldigt bra på att leta boende i områden som de är bekanta med. Men då riskerar man att gå miste om andra mysiga områden, där man inte ens har letat, säger Matilda Adelborg.

Flera faktorer spelar in

Hon pekar även på fler faktorer som kan bidra till skillnaden i pris, såsom närheten till vattnet, bra utbud av restauranger med mera. Detta trots att det i många fall endast skiljer någon minut mellan dyrare och billigare områden.

LÄS MER: Bostadspriserna sjunker – i hela landet

Vidare spekulerar hon kring hur kommande års kartläggning kan komma att se ut.

– Priserna lär inte förändras överdrivet mycket, men vi kan säkert få se områden som stiger i popularitet. Det gäller såväl billiga som dyra områden, även om prisskillnaderna lär vara kvar. Förhoppningsvis kan stockholmarna få upp ögonen för lite undervärderade områden med hjälp av den här kartläggningen, säger Matilda Adelborg.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset