En sörjande utanför det kungliga palatset med en bild av kung Bhumibol Adulyadej.
En sörjande utanför det kungliga palatset med en bild av kung Bhumibol Adulyadej.

Kröningen av kronpris Maha Vajiralongkorn till ny kung för Thailand kommer att dröja mer än ett år när landet ska sörja den nyss bortgångne Bhumibol Adulyadej.

Den 64-årige kronprisen kommer att ta över tronen efter sin far, men först när alla begravningsritualer för kung Rama IX, eller Bhumibol Adulyadej som han hette, är klara.

Det har Thailands premiärminister och juntaledare Prayuth Chan-O-Cha meddelat, rapporterar The Sydney Morning Herald.

Prayuth Chan-O-Cha har förklarat ett års sorgeperiod.

Förbjudet att spekulera

Diskussioner om tronföljden har varit förbjudna, Thailand har mycket stränga lagar om majestätsbrott. Men de flesta hade förväntat sig att den kungliga successionen skulle ske direkt efter det att kungen avled i torsdags, enligt tidningen. Bhumibol tog över tronen samma dag 1946 som hans äldre bror, kung Ananda Mahidol, dog efter en skottskada i huvudet.

Men nu har kronprins Maha Vijiralongkorn, sagt att han inte omedelbart vill krönas, utan att han i stället vill sörja tillsammans med resten av landet.

Landet kommer formellt därför att ledas av den 96-årige tidigare militärchefen och premiärministern Prem Tinsulanonda, som kommer att fungera som tillförordnad regent fram till kröningen, enligt tidningen.

Makten hos militären

Men den verkliga makten ligger hos landets miltär, som tog makten efter statskuppen 2014.

Juntaledaren Prayuth Chan-O-Cha uppger att Prem Tinsulanonda och kronprinsen träffades under lördagskvällen, och Maha Vajiralongkorn bekräftade att han en dag kommer att ta över tronen.

– En av hans viktigaste kommentarer var att han bad folket att inte vara förvirrade eller oroliga över statsangelägenheter, inklusive den kungliga successionen, sade Prayuth Chan-O-Cha, enligt tidningen.

– Han sade att i den här stunden är alla, inklusive hans kungliga höghet själv, fortfarande drabbade av sorg, så alla sidor borde först hjälpa till att gå igenom och lindra denna enorma sorg.

Kungen var djupt omtyckt i Thailand. 88-åringen var den sittande monark som regerat längst i världen och har setts som en sammanhållande kraft i landet. Många befarar att oroligheter nu återigen ska blossa upp.

Tiotusentals svartklädda och sörjande människor har efter kungens död samlats utanför palatset i Bangkok.

Wason Wanichakorn/AP/TT
Människor sörjer utanför det kungliga palatset i Bangkok.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset