Folkhälsominister Gabriel Wikström vill se sprututbytesmottagningar på fler ställen i landet. Arkivbild.
Folkhälsominister Gabriel Wikström vill se sprututbytesmottagningar på fler ställen i landet. Arkivbild.

Regeringen vill se sprututbytesverksamhet för narkomaner på fler orter i landet.Därför läggs nu en proposition med en lagändring fram.

– Sprututbyte är ett effektivt redskap för att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Jämfört med andra länder är dödligheten bland tunga narkomaner hög i Sverige och sprututbytesprogram rekommenderas av bland andra Folkhälsomyndigheten och Världshälsoorganisationen. Ändå finns i dag finns bara nio mottagningar i sex landsting som har sprututbytesverksamhet.

En väg in?

En orsak till att sprututbyte finns på så få platser är att det i dag krävs en överenskommelse mellan landstinget och den berörda kommunen för att starta en sådan mottagning. Ett argument mot att tillhandahålla nya och rena sprutor till narkomaner är att det kan underlätta en väg in i drogmissbruk.

Men Wikström betonar att det framför allt handlar om att hindra spridning av farliga sjukdomar som hiv och hepatit C. Därför vill regeringen att landstingen ensamma ska vara ansvariga för sprututbytesverksamheter. Wikström tror att de flesta kommuner ändå är positiva till förslaget. Han räknar med att lagändringen, som är tänkt att träda i kraft 1 mars 2017, leder till att sprututbytesprogram sprids över hela landet.

M kritiskt

Wikström bedömer att det finns en klar majoritet i riksdagen för propositionen. I den ingår dock inte Moderaterna. Partiet tänker lägga fram en egen motion om att kommunerna ska få behålla delat ansvar för sprututbytesverksamheter.

– Vi har inget emot sprututbyte så länge som landsting och kommuner är överens, säger Moderaternas socialpolitiska talesperson Cecilia Widegren.

Hon pekar på att kommuner och landsting har delat ansvar när det gäller missbruksvård och anser att kommunerna förlorar ett viktigt verktyg om kraven på samverkansavtal tas bort.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset