Ny lag förbjuder lakritsshots på krogen Unga är mycket mer hemma med shotsblandningar än med besk, säger etnologen Jonas Frykman.
Ny lag förbjuder lakritsshots på krogen Unga är mycket mer hemma med shotsblandningar än med besk, säger etnologen Jonas Frykman.

Krögare i Malmö får inte krydda sin vodka med lakrits och turkisk peppar. Det är inte tillräckligt svenskt och traditionellt säger tillståndsenheten, med stöd i nya alkohollagen.

1700-talsblandningar med malört och anis skulle däremot gå bra om man ser till lagens lydelse.
– Vi får köpa färdigblandat i stället, säger Ola Hallenheim, restaurangchef på Mello Yello, en av krogarna som blivit nekade.
– Det här är ju löjeväckande. Unga är mycket mer hemma med shotsblandningar än med besk, det är den nya traditionen. Här springer lagstiftaren långt efter folklig praxis, säger Jonas Frykman, professor i etnologi vid Lunds universitet.

Operabaren i Stockholm har blandat ”Stenborgare” på fänkål, anis och pomerans sedan 1790.
– Det här låter mycket konstigt, att vi ska få blanda men inte de som vill använda lakrits, säger Pierre Berglin, restaurangchef på Operabaren.

Riksdagsmannen som tog fram den här delen av lagen håller med om att det blivit lite tokigt.
– Ja, det kan finnas anledning att se över det här. Avsikten var att tillåta blandning i barer, även moderna varianter, säger Jan R Andersson (M).

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset