Även i Sverige diskuteras en hårdare lagstiftning gällande hat och hot på nätet.
Även i Sverige diskuteras en hårdare lagstiftning gällande hat och hot på nätet.

I Nya Zeeland har en ny lag trätt i kraft som gör nätmobbning till ett specifikt brott. De som bryter mot lagen riskerar dyra böter och upp till två års fängelse.

Den nya lagen klubbades i Nya Zeelands parlament i förra veckan. Enligt   BBC har den redan trätt i kraft. Straffet för den som fälls enligt den nya lagen kan bli upp till två års fängelse och hundratusentals kronor i böter.

LÄS MER: Olivia, 22, har mobbats sedan hon var 4: ”Vet inte om det kommer att ta slut”

Lagen mot nätmobbning har varit omdiskuterad i Nya Zeeland. Många röster har höjts om att den är för otydlig och kan komma att inkräkta på yttrandefriheten, enligt NZ Herald. Men det var en övertygande majoritet som röstade igenom lagförslaget.

Även i Sverige har det under flera års tid diskuterats om hårdare lagstiftning mot näthat. En del tycker att Sverige borde göra som Nya Zeeland.

LÄS MER: Tio kommentarer till Zara Larsson som visar kärlek – inte näthat

– Det är glädjande att något land valt att ta allvarligt på detta och jag hoppas att vi följer efter. Det är bra att man ser att det inte är någon skillnad mellan att skriva något hatiskt eller kränkande på nätet och att säga det framför dig, säger beteendevetaren och sociala medier-experten Nina Jansdotter   till Aftonbladet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Näthat