Natten mot torsdag möts Barack Obama och Mitt Romney i en första partiledarduell. Och de sker under nya förutsättningar. En ny lag har gjort donationer från personer och företag till en extra viktig roll i valrörelsen.
Natten mot torsdag möts Barack Obama och Mitt Romney i en första partiledarduell. Och de sker under nya förutsättningar. En ny lag har gjort donationer från personer och företag till en extra viktig roll i valrörelsen.

Obegränsade donationer till en presidentkandidat från individer och företag. Så ser lagen ut som klubbades igenom 2010. Jan Joel Andersson, forskningsledare på Utrikespolitiska Institutet och USA-expert, skriver för Metro om hur årets rekorddyra valrörelse kan betalas av färre men betydligt rikare aktörer.

Årets president- och kongressval i USA kommer att slå alla rekord i kostnader. President Barack Obamas succéartade valrörelse 2008 ändrade förutsättningarna för insamling av kampanjpengar. Han lyckades som ingen annan före honom att samla in små summor från väldigt många människor, inte minst genom sociala medier. 

Obamas gräsrotskampanj ställde republikanerna inför en stor utmaning: hur skulle de kunna matcha en sådan popularitet och en gräsrotsoperation av det slaget?

Men ett beslut i Högsta domstolen (HD) i januari 2010 har förändrat spelplanen inför årets presidentval. HD:s beslut att tillåta individer och företag att ge obegränsade summor till politiska kampanjorganisationer har ställt kandidaterna inför en ny situation. 

Enligt tidigare regler fick varje enskild bidragsgivare inte donera mer än 2 500 dollar till en kandidats valkampanj. Det betydde att en kandidat behövde stöd av många personer. 

Det var därför extra viktigt att få stöd av personer som fackföreningsledare, pastorer eller företagsledare som kunde påverka sina medlemmar eller anställda att stödja kandidaten och på så sätt öka genomslaget. Med de nya reglerna kan dock enskilda individer, företag eller fackföreningar ge obegränsade donationer till organisationer, så kallade Super Pacs (Super Political Action Committees), som stödjer en kandidat eller viss typ av fråga. 

Villkoret är dock att en Super Pac inte direkt samordnar sin strategi med en viss kandidats strategi. Men detta är i praktiken en verkningslös reglering, eftersom de allra flesta Super Pacs startas av eller anställer nära medarbetare till de kandidater som de sedan stödjer och har med sig hela valstrategin därifrån.

Pengarnas roll, och den betydelse ett fåtal miljardärer får genom Super Pacs, har ritat om den politiska spelplanen. De summor som det tidigare krävdes tusentals personer för att samla in kan nu matchas av en enda rik individ eller ett företags bidrag. 

Obama var länge kritisk mot Super Pacs som anses ge enskilda individer och företag stor möjlighet att påverka val genom sina ekonomiska resurser. Men Obama har tvingats till en omvärdering och har accepterat att även demokraterna behöver Super Pacs.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset