Många protesterar mot den nya lagen.
Många protesterar mot den nya lagen.

Delstaten Alabama har röstat igenom USA:s hårdaste abortlagar, där någon som utför en abort kan dömas till 99 års fängelse.

Den enda omständigheten som gills i den nya abortlagen är om moderns hälsa är i allvarlig fara. Lagen röstades igenom med 25 ja-röster gentemot 6 nej, rapporterar flera amerikanska medier. Ett förslag om att aborter vid våldtäkt eller incest skulle undantas förbudet röstades ner av senatens republikanska ledamöter, samtliga män.

LÄS MER: Hård abortlag pausas i Louisiana

Kritiseras på flera håll

Just nu håller flera republikanska delstater på att införa stora restriktioner mot aborträtten, men ingen annan lag har kriminaliserat aborter i den utsträckning som Alabama gjorde under tisdagskvällen. Delstaterna Georgia, Kentucky, Mississippi och Ohio har förbjudit aborter som utförs sex veckor in i graviditeten, vilket kritiserats då många inte ens känner till att de är gravida så tidigt.

Abortlagarna har mötts av stor kritik från bland annat underhållningsbranschen, där flera filmer och serier lovat att sluta vara verksamma i delstater som röstat i genom lagarna, och från människorättsorganisationer.

LÄS MER: 6 saker alla borde veta om aborter

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om abort USA