Efter snart åtta år med alliansen vid rodret har opinionen i Stockholm kantrat över tydligt åt vänster. En ny mätning ger de rödgröna ett klart övertag och egen majoritet i både landstinget och Stockholms stad.

Precis som på riksplanet är det framförallt Moderaternas ras som gör att alliansen nu ligger långt efter de rödgröna i popularitet även lokalt och regionalt.

– Väljarkåren är rörlig och med sex månader kvar till valet kommer mycket hända i opinionen. Nu gäller det att koncentrera sig på dialogen med stockholmarna, säger finansborgarrådet Sten Nordin till Metro på söndagkvällen.

Partiet har tappat omkring tio procentenheter jämfört med landstings- och kommunvalet i Stockholm 2010, enligt en ny undersökning från Opinion Stockholm.

– Det är M som syns mest och om väljarna är missnöjda drabbas de hårdast, säger Axel Lagerbielke, analytiker på Opinion Stockholm.

Även bland de egna har allianspartierna svårt att övertyga. Av de osäkra väljarna, som utgör 14 respektive 16 procent i kommun och landsting, röstade merparten på alliansen i förra riksdagsvalet.

Socialdemokraterna har ökat några procentenheter och är i dag största parti. Miljöpartiet och Vänsterpartiet har också fått rejält stärkt stöd och sammantaget tyder mätningen på att skulle det bli regimskifte i både landstinget och i Stockholms stad om det var val i dag.

– Men det är intressant att S inte går fram mer, utan det ser ut som om väljarna lämnar till V, MP och SD – precis som de flesta mätningar på riksplanet visar. Detta kan inte tolkas som något annat än en förtroendekris för de två stora partierna, säger Stina Morian, politisk analytiker.

Den allra största uppgången gör Sverigedemokraterna. Partiet har i dag ingen representation alls i vare sig sig landstinget eller Stockholms stad, men i den nya mätningen får partiet över 7 procent. Det krävs inga stora förändringar i väljarsympatierna för att SD, åtminstone i teorin, ska kunna få en vågmästarroll i Stockholm.

Bland dem som kan tänka sig att rösta på SD finns en överrepresentation av män i åldern 40-59 år som bor i enmanshushåll, säger Axel Lagerbielke.

– Man kan också se en trend att invandrartäta kommuner och kommuner som angränsar till invandrartäta områden har mycket större andel SD-sympatisörer än andra.

Han tror även att uppmärksamheten kring kravallerna i Husby och diskussionen om romska tiggare har haft betydelse.

– Det är frågor som har legat och bubblat, men som de etablerade partierna inte tagit tag i på ett övertygande sätt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset