Enligt en ny undersökning från Yougov har SD just nu ett rekordstarkt stöd hos väljarna. Något som kan vara en konsekvens av KD:S och FP:s utspel om invandringspolitiken, menar politiska experter.

TT

Sverigedemokraterna ökar till 19 procent i Yougovs senaste mätning.

En ny väljarundersökning som Yougov gjort på uppdrag av Metro visar att Sverigedemokraterna just nu når rekordsiffror i opinionen, då det är den högsta siffran SD någonsin nått i en Yougov-mätning. I jämförelse med mätningen i december har partiets stöd ökat med 2,1 procentenheter, och får därmed 19,0 procent i väljarstöd. Undersökningen är baserad på en förrekryterad onlinepanel och är inte statistiskt säkerställd. 

– Det är alltid svårt att säga vad förluster och vinster hos väljare egentligen beror på. Men det finns viss forskning som visar att det är allmänt gynnsamt för ett parti när deras profilfråga lyfts upp, vilket varit fallet för Sverigedemokraterna, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Under vintern har det främst varit Kristdemokraterna och Folkpartiet som lyft frågan. KD föreslog exempelvis att kostnaderna för flyktingmottagandet ska dras ned genom lägre bidrag, tillfälliga uppehållstillstånd och snabbare handläggning hos Migrationsverket. Flera FP-toppar, däribland Jan Björklund, föreslog på DN Debatt bland annat försörjningskrav för anhöriginvandring, villkor för uppehållstillstånd och språkkrav för medborgarskap.

Men inget av partierna tycks, enligt Yougovs undersökning, har vunnit några särskilt stora väljarsympatier på utspelen. 

– Den lilla forskning som finns visar att det inte är så lätt att ta andras partifrågor. Det är en riskabel strategi om man ser till forskningen, säger Hinnfors.

Även den politiska analytikern Stina Morian menar att SD:s höga siffror är en konsekvens av de frågor som diskuterats inom politiken under senare tid.

– SD:s siffror visar tydligt att det är för att man diskuterat invandring på deras planhalva, säger hon.

Enligt mätningen skulle KD bli utan mandat om det vore val i dag. Partiet får 3,5 procent i stöd, i jämförelse med 5,5 i december. Samtidigt visar samma undersökning att KD-ledaren Göran Hägglund, som nyligen aviserade sin avgång, är den populäraste partiledaren av alla.

Kan det bli ännu tuffare för KD nu?
– Det spelar nog ingen roll vem som leder Kristdemokraterna. Det är ett parti som har ett tufft jobb oavsett. Men popularitetssiffrorna är ett tydligt resultat av hans avgång, då det skrivits väldigt positivt om honom. Sedan är Göran Hägglund är någon av de roligaste partiledarna man haft. De som följer honom på Twitter visste det redan, men det har nog spritt sig lite längre nu, säger Stina Morian.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset