Regeringen är inte populär, men få tror att en alliansregering skulle göra ett bättre jobb.
Regeringen är inte populär, men få tror att en alliansregering skulle göra ett bättre jobb.

Väljarna är trötta på blockpolitiken, enligt en ny mätning från DN/Ipsos. Starkast väljarstöd får en blocköverskridande mittenregering, enligt undersökningen.

Enligt en ny mätning från DN/Ipsos är det svenskarna helst vill ha en blocköverskridande mittenregering. Samtidigt minskar andelen som tror att en alliansregering skulle göra ett bättre jobb än den nuvarande rödgröna regeringen.

LÄS MER: Duellen: Varför är Sverigedemokraterna störst bland arbetare?

I mätningen har väljarna fått ta ställning till frågan om de tycker att regeringen gör ett bra eller dåligt jobb, samt om de tror att alliansen skulle göra ett bättre jobb. Dessutom har väljarna fått ta ställning till en regering över blockgränserna och en regering med Sverigedemokraterna samt något eller några ytterligare partierna.

Mätningen visar att fyra av tio väljare tror att en blocköverskridande regering skulle göra ett bättre jobb än den nuvarande regeringen. Bara 34 procent tror att en alliansregering skulle göra ett bättre jobb än den nuvarande regeringen. Nästan var tredje väljare tror att en regering med Sverigedemokraterna och ett eller flera partier skulle göra ett bättre jobb än nuvarande regering, 54 procent tror att en sådan regering skulle göra ett sämre jobb.

– En regering med partier från både alliansen och de rödgröna är den regeringskonstellation som har det starkaste stödet i dag, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos till DN.

Starkast stöd för en blocköverskrivande mittenregering är starkast bland Centerpartiets och Liberalernas väljare. 65 procent av Centerpartiets väljare och 62 procent av Liberalernas väljare skulle vara positiva till en sådan regering.

Mätningen visar också att stödet för den rödgröna regeringen sjunker. Bara 28 procent av väljarna tycker regeringen gör ett bra jobb. Trots det tror bara 34 procent av väljarna att en alliansregering skulle göra ett bättre jobb.

– När betyget för regeringen faller brukar stödet för oppositionen stärkas. Men här är det tvärtom: Färre tror att en alliansregering skulle göra ett bättre jobb. Det är väldigt ovanligt att betygen för båda alternativen sjunker samtidigt och något vi sällan har sett tidigare, säger David Ahlin.

Undersökningen är gjord den 10 – 21 augusti med 998 röstberättigade väljare.

LÄS MER: SD gör historiskt tapp i ny mätning – S går framåt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset