Det finns sätt att skydda sig på.
Det finns sätt att skydda sig på.

En ny bugg som upptäckts i Mac os kan ge vem som helst som har fysisk tillgång till din dator administratörsrättigheter. Så här skyddar du dig.

Under måndagen upptäcktes ett nytt allvarligt säkerhetsproblem i den senaste versionen av Apples operativsystem Mac os high sierra. Det rapporterar Ars Technica. Säkerhetsproblemet innebär att i princip vem som helst som har fysisk tillgång till din dator kan få administratörsrättigheter, och i praktiken alltså helt ta över din dator. Säkerhetsbuggen återfinns bara i den senaste versionen av Mac os, och inte i tidigare versioner som Sierra.

Buggen, som först upptäcktes av den turkiska mjukvaruutvecklaren Lemi Orhan Ergin, går i grunden ut på att du i vissa situationer kan få administratörsrättigheter på en Mac-dator enbart genom att skriva in ett visst ord som användarnamn när du uppmanas att logga in. Lämnar du lösenordsfältet tomt loggas du då i vissa fall in med administratörsrättigheter, trots att du inte uppgivit något lösenord. Det innebär att personen kan få full tillgång till din dator på systemnivå.

LÄS MER: Kortbedrägerier ökar – så skyddar du dig

Enligt Ars technica och Gizmodo är Macdatorer som är tillgängliga via fjärrstyrning särskilt utsatta, då de i vissa fall kan utsättas för attacker utan att personen ens fysiskt behöver ha tillgång till dator.

”Vi arbetar med en uppdatering som åtgärdar det här problemet. Under tiden kan du välja att sätta ett root-lösenord som förhindrar oauktoriserad tillgång till din Mac”, skriver Apple i ett uttalande.

Men det finns ett sätt att skydda dig på tills vidare, enligt Apple. Har du en Mac-dator med High Sierra installerat kan du (om du är en relativt avancerad användare) göra som följande:

1. Välj Apple-menyn () och öppna ”Systeminställningar”
2. Öppna ”Användare och grupper”
3. Klicka på låset längst ned till vänster och skriv in dina administratörsuppgifter.
4. Klicka på Inloggning.
5. Klicka på Anslut (Eller redigera)
6. Klicka på Öppna katalogsverktyg
7. Klicka på låset och skriv in dina administratörsuppgifter.
8. Från menyn väljer du redigera och anger sedan ett säkert lösenord.

Du bör också sätta på Filevault som ett extra säkerhetslager i väntan på att Apple ska komma med en uppdatering. Det viktiga, om du redan manuellt aktiverat rotanvändare, är att du inte i menyn ovan väljer att ”avaktivera rotanvändare”, då detta gör att du sätter dig i risk för den nyupptäckta buggen.

Vilken Macos version du har kan du se genom att trycka på Apple-menyn () och öppna om den här datorn. Har du inte Macos High Sierra, den senaste versionen, är du inte i risk att utsättas.

LÄS MER: Experten: Så skyddar du ditt barn på nätet – sju råd

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om mac